Bonn, 29 januari 2024 - De Duitse katholieke bisschoppen staan volledig achter de massaprotesten tegen het rechts-extremisme in de Bondsrepubliek Duitsland.
Afgelopen weekend gingen in heel het land honderdduizenden mensen de straat op tegen extreem-rechts, in het bijzonder tegen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD). In Düsseldorf alleen al waren er ongeveer 100.000 mensen aan het demonstreren. Gisteren waren er in diverse steden opnieuw betogingen. Vorige week moest in Hamburg een demonstratie tegen de AfD en neonazi's voortijdig worden beëindigd omdat het te druk was geworden.
Afgelopen vrijdag noemde bisschop Georg Bätzing van Limburg, voorzitter van de Deutsche Bischofskonferenz, de massale deelname aan de demonstraties bemoedigend. “We mogen de openbare ruimte niet overlaten aan degenen die de democratie en de rechtsstaat verachten. Juist de mensen die vijandig staan en aangevallen worden, hebben onze solidariteit nodig.”
De protestgolf kwam op gang nadat media hadden bericht dat AfD-leden met andere rechts-extremisten in Potsdam plannen hadden besproken om inwoners met een migratieachtergrond massaal het land uit te zetten. Bondskanselier Olaf Scholz omschreef het plan als een “aanval op onze democratie en dus op ons allemaal”.
De steun voor de AfD neemt toe in Duitsland, vooral in het gebied dat vroeger de DDR was. De partij kan volgens peilingen later dit jaar de grootste worden bij de verkiezingen in de oostelijke deelstaten Brandenburg, Thüringen en Saksen. Gisteren leed de AfD echter bij de districtsverkiezingen van Saale-Orla in Thüringen een onverwachte verkiezingsnederlaag. De kandidaat van CDU, Christian Herrgott, kreeg de steun van een meerderheid (52,4 procent) van de kiezers.
Vorige week brachten de katholieke bisschoppen van Hamburg, Berlijn, Maagdenburg, Erfurt, Dresden en Görlitz een verklaring uit waarin ze de standpunten van de AfD of andere nationalistische partijen ten diepste afkeuren. Zij riepen de gelovigen op in het stemhokje niet te bezwijken voor de verleiding van het simplisme van de populistische politici.
De bisschoppen zijn bezorgd over de manier waarop democratische processen en instellingen in Duitsland momenteel “in twijfel worden getrokken en gekleineerd”.
“Populistische, rechts-extremistische en antisemitische standpunten worden steeds meer acceptabel. Wantrouwen, haat en onrust drijven de samenleving uit elkaar.” De Tweede Wereldoorlog en de gruweldaden van de nazi's hebben de Duitsers volgens de bisschoppen echter geleerd dat respect voor de menselijke waardigheid het “hoogste leidende principe van alle staatshandelingen” moet zijn. “Politieke partijen die dit principe in twijfel trekken, kunnen in onze ogen geen alternatief zijn”, schrijven de kerkleiders, zinspelend op de naam van de AfD.