Rome, 18 november 2022 — Vanochtend heeft er in Rome een bijzondere bijeenkomst plaatsgehad. De 62 bisschoppen van de Katholieke Kerk van Duitsland, die deze week op ad-liminabezoek zijn, kregen de gelegenheid de Duitse Synodale Weg te verdedigen ten overstaan van de hoofden van diverse dicasteries van de Romeinse Curie. Die werden op hun beurt uitgenodigd om hun zorgen en bezwaren tegen de ingrijpende hervormingsplannen in het gezicht van de Duitse bisschoppen te uiten zonder zich te kunnen verschuilen achter anonieme Vaticaanse teksten.
Het forum vond plaats in het auditorium van het Instituto Patristico Augustinianum, vlakbij het Sint-Pietersplein. Het werd gemodereerd door kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin. In zijn inleiding herinnerde hij aan de band van gemeenschap en liefde die de bisschoppen met elkaar en met de opvolger van Petrus verbindt. Hij benadrukte het belang van de bijeenkomst als een moment van uitwisseling en genade, van eenheid in verscheidenheid, maar ging ook in op de zorgen die door de Synodale Weg zijn geuit, waarbij hij wees op het gevaar van “hervormingen van de Kerk, maar niet binnen de Kerk”.
In zijn inleidende opmerkingen gaf bisschop Georg Bätzing van Limburg, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, een overzicht van het werk van de Synodale Weg. Daarbij legde hij de nadruk op de geest ervan, die gebaseerd is op het luisteren naar het volk van God en de pijn die is veroorzaakt door het seksueel kindermisbruik door priesters en religieuzen. Mgr. Bätzing noemde ook de onderwerpen die in de vergaderingen van de Synodale Weg aan de orde komen: kerkelijke macht; de priesterlijke existentie; vrouwen in bedieningen en ambten van de Kerk; liefde, partnerschap en seksualiteit.
Kardinaal Luis Ladaria, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, en kardinaal Marc Ouellet, prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, namen vervolgens het woord voor een theologische reflectie. Zij gaven aan bedenkingen te hebben ten aanzien van de methodologie van de Synodale Weg en de concrete voorstellen die zijn gedaan.
Daarop ontstond een debat tussen Duitse bisschoppen en curieprelaten. Een derde van het Duits episcopaat blijkt de zorgen van de pauselijke autoriteiten te delen. Van Vaticaanse zijde werden duidelijk grenzen aangegeven, bijvoorbeeld als het gaat om de wijding van vrouwen tot het priesterschap. Maar ook op andere punten werd duidelijk gesteld dat er geen discussie over mocht zijn.
Een vertegenwoordiger van het Vaticaan stelde voor dat de Duitsers een moratorium op de Synodale Weg zouden afkondigen, dat wil zeggen dat zij de debatten zouden opschorten om eerst het wereldwijde synodale proces voortgang te laten vinden. Daarna konden de debatten van de Synodale Weg opnieuw worden besproken. Een grote meerderheid van de Duitse bisschoppen verwierp dit voorstel. Bätzing benadrukte na het forum tijdens de persconferentie nogmaals dat de vragen die de Duitsers bespreken ook in het wereldwijde synodale proces worden besproken. Daarom zien de Duitsers hun Synodale Weg als een bijdrage aan dit wereldwijde proces.