Bonn, 18 februari 2024 De rooms-katholieke bisschoppen van Duitsland zullen op verzoek van het Vaticaan niet stemmen voor de instelling van de zogeheten ‘Synodale Raad’. Dat heeft Matthias Kopp, de woordvoerder van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), gisteren bevestigd.

Morgen begint in Augsburg (Beieren) de vierdaagse plenaire voorjaarsvergadering van de DBK onder leiding van haar voorzitter, bisschop Georg Bätzing van Limburg. Op de agenda stond de instelling van een permanente raad met bestuursmacht in de Duitse kerk als uitvloeisel van de ‘Synodale Weg’, het controversiële hervormingsproces naar aanleiding van het enorme misbruikschandaal. Maar dat agendapunt is nu geschrapt.

De Synodale Raad zou uiterlijk in maart 2026 moeten worden opgericht. Daartoe was een commissie ingesteld, bestaande uit de 27 Duitse diocesane bisschoppen, 27 reeds door het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) gekozen leden en 20 door de Synodale Vergadering gekozen leden.

Paus Franciscus heeft grote bezwaren tegen deze Synodale Raad, omdat dit orgaan niet zou stroken met de apostoliciteit van de kerkelijke hiërarchie. Dat betekent dat alleen bisschoppen bestuursmacht hebben en geen leken. De Synodale Weg wil dat doorbreken door ook lekengelovigen (zowel mannen als vrouwen) mee te laten beslissen in belangrijke kwesties.

In Augsburg zal het Duitse episcopaat de komende dagen zich vooral richten op het politieke klimaat in de Bondsrepubliek Duitsland, waar het rechtsextremisme steeds luider wordt. De beraadslagingen gaan over de toekomst van de democratie in het verkiezingsjaar 2024. Andere onderwerpen zijn onder meer het komend universeel jubeljaar 2025, de internationale misdienaarsbedevaart naar Rome komende zomer en de ‘Week voor het Leven’ (13-20 april 2024). De apostolisch nuntius in Duitsland, aartsbisschop Nikola Eterović, is er in Augsburg ook bij.