Bonn, 28 februari 2023 - Het conflict tussen de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) en het Vaticaan gaat een nieuwe ronde in. In een brief aan de Romeinse Curie heeft de DBK-voorzitter, bisschop van Georg Bätzing van Limburg, het Vaticaans verzet tegen de oprichting van een ‘Synodale Weg’ verworpen.
Mgr. Bätzing zei gisteren aan het begin van de plenaire voorjaarsvergadering van de DBK (27 februari - 2 maart) in Dresden dat hij geen schisma vreest. “Zij die spreken over een afsplitsing doen beloftes. Ik spreek er niet over omdat niemand dat wil.”
Op 16 januari had het Vaticaan schriftelijk laten weten dat de katholieke kerk in Duitsland niet bevoegd is om een ‘Synodale Raad’ in te stellen als gezamenlijk bestuursorgaan van leken en geestelijken. In zijn antwoord herinnert Bätzing aan het ad-liminabezoek van de Duitse bisschoppen aan Rome: daar was afgesproken “dat we met elkaar in gesprek zouden blijven. In dit opzicht zijn brieven altijd moeilijk.” Bätzing voegt eraan toe: “Wij zijn te allen tijde bereid om op korte termijn naar Rome te gaan en daar de gesprekken voort te zetten.”
De ‘Synodale Raad’ is bedoeld als een overleg- en besluitvormingsorgaan dat uiterlijk in maart 2026 moet zijn ingesteld. Het lijkt op een kleine democratische revolutie in de katholieke kerk. Samengesteld uit bisschoppen, priesters, diakens en leken, zal deze raad tot taak hebben beslissingen te nemen over toekomstige kwesties voor de kerk en haar financieel beheer.
Terwijl het Vaticaan een ernstig risico ziet van “verzwakking” van het ambt van de bisschop, die het enige hoofd is van het bisdom, verwelkomen veel Duitse katholieken een nieuwe vorm van bestuur die het mogelijk zal maken te reageren op de uitdagingen van de misbruikcrisis in de katholieke kerk van het land.
Volgens Bätzing zal de ‘Synodale Raad’ zo worden ingericht dat deze voldoet aan het kerkelijk recht en het gezag van een bisschop in zijn bisdom niet verzwakt, maar juist versterkt.
Het Vaticaan besloot zich tegen het initiatief te keten naar aanleiding van een brief van de diocesane bisschoppen van Keulen, Augsburg, Eichstätt, Passau en Regensburg. Zij wilden van het Vaticaan weten of zij verplicht zijn mee te werken aan een commissie die de ‘Synodale Raad’ moet voorbereiden.
Bätzing ziet slechts een minderheid achter de weerstand uit eigen gelederen: “Het is in ieder geval een zorg van het allergrootste deel van de bisschoppenconferentie dat de Synodale Weg slaagt. We moeten signalen afgeven dat we veranderen. Anders zullen de mensen ons niet meer geloven en in rijen weglopen”, aldus de DBK-voorzitter.
Met de Synodale Weg wil de katholieke kerk in Duitsland consequenties trekken uit het schandaal van seksueel misbruik van kinderen door geestelijken.
Vier vrouwen verlaten Synodale Weg uit onvrede over koers (23-2-2023)
In Dresden zullen de ongeveer zestig Duitse bisschoppen dezer dagen proberen een gemeenschappelijke lijn te vinden voor de vijfde en laatste assemblee van de Synodale Weg in Frankfurt van 9 tot 11 maart. De belangrijkste onderwerpen van dit Duitse hervormingsproces zijn de seksuele moraal, de priesterlijke leefwijze, kerkelijke macht en de rol van de vrouw in de kerk.