Rome, 8 juni 2022 - Nigeria verkeert nog steeds in shocktoestand na de brute aanval door een niet-geïdentificeerde terroristische groepering op de rooms-katholieke kerk van de Heilige Franciscus Xaverius in Owo afgelopen zondag.

In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera benadrukt kardinaal John Olorunfemi Onaiyekan (78), emeritus aartsbisschop van Abuja, dat het onderliggende probleem het wijdverspreide geweld is en niet een religieuze botsing tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden: “Ze moorden ook in moskeeën, scholen en dorpen; de kwestie is meer dan religieus. De regering kan onze veiligheid niet garanderen.”

Meer dan 20 doden in Owo (7 juni 2022)

“Als er sprake zou zijn van een oorlog van moslims tegen christenen, dan zou ik die veroordelen en zou zeggen dat ik aan de kant van mijn volk sta om hen te verdedigen. Maar zo'n oorlog is er niet, ik zie hem niet”, aldus de Nigeriaanse kardinaal. “In Nigeria zijn we min of meer half christen en half moslim. Ik weet alleen dat we samen leven en we zouden graag in vrede samenleven.”

Ook Onaiyekan weet nog steeds niet wie de verantwoordelijken zijn van de aanslag op de Pinksteren vierende geloofsgemeenschap van Owo: “Het is een andere situatie dan de aanvallen in het noorden. De staat Ondo igt in het zuiden van Nigeria en hier zijn de christenen, ik bedoel niet de katholieken, maar de christenen in het algemeen, in grote meerderheid. Ze zeggen dat het de Fulani-herders waren, die moslim zijn. Maar soms, zelfs in het noorden, doden deze criminele groepen mensen zelfs in de moskeeën, tijdens het gebed.”

Catholic Archbishop of Abuja, Cardinal John Onaiyekan looks on as Christians faithfuls march on the street of Abuja during a prayer and penance for peace and security in Nigeria in Abuja on March 1, 2020. The Catholic Bishops of Nigeria gathered faithfuls as well as other Christians and other people to pray for security and to denounce the barbaric killings of Christians by the Boko Haram insurgents and the incessant cases of kidnapping for ransom in Nigeria.

De kardinaal houdt vol dat “de kwestie veel meer is dan een kwestie tussen christenen en moslims (...) Ik weet niet of degenen die dit doen, gemotiveerd zijn door religieuze redenen en in hoeverre degenen die rondgaan om mensen te doden, zeker niet de islamitische godsdienst bevorderen, ook al noemen zij zichzelf moslims en claimen zij de jihad”.

Wat Onaiyekan niet veel hoop biedt, is dat de oplossing via de politiek zal komen: “De president heeft zeer krachtig gereageerd, hij heeft de gebruikelijke belofte herhaald dat zij alles zullen doen wat in hun vermogen ligt om de verantwoordelijken op te sporen, enzovoort. Een toespraak die we al zo vaak gehoord hebben. Er zal niets gebeuren, of in ieder geval niets ernstigs. Politici denken aan de verkiezingen van volgend jaar. Helaas bevindt Nigeria zich in een situatie waarin de regering niet in staat is onze veiligheid te garanderen en ons te verdedigen tegen deze criminele gewapende groepen.”

“Wij weten niet of iemand Nigeria wil destabiliseren en een oorlog wil uitlokken. Het land is niet officieel in oorlog, het heeft geen externe vijand. De enige oorlog die ik zie is die van deze criminele bendes die wanorde en verwarring willen stichten onder de gelovigen. We zien de hele tijd absurd en duivels geweld. Ze gaan naar kerken, maar ook naar dorpen, naar scholen, naar moskeeën. Het zijn kleine groepen die schieten en rennen. Ze doden mensen zonder genade. Deze dingen mogen niet gebeuren in 2022... Hoe kunnen we leven in zo'n land? Televisie en media over de hele wereld praten erover. Ik, als aartsbisschop en Nigeriaan, schaam me’, aldus kardinaal Onaiyekan.