Heiloo, 17 mei 2022 - Op het terrein van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo (Noord-Holland) wordt binnenkort een permanente expositie over de Liefdezusters van de Heilige Juliana Falconieri geopend.
In de grootste Mariale bedevaartplaats van Nederland ligt het monumentale Julianaklooster. Thans is in dit gebouw het Gastenhuis Onze Lieve Vrouw ter Nood gevestigd. Vanaf de jaren veertig tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw stond het vooral bekend als het moederhuis van de Julianazusters, die ook wel ‘Juliaantjes’ werden genoemd.
In 2004 verlieten de zusters op leeftijd hun geliefde moederhuis. Nu is voor deze religieuze congregatie de laatste fase van voltooiing aangebroken. Dat is de aanleiding voor het heiligdom om een permanente tentoonstelling over de Julianazusters op te zetten. Vanaf 28 mei keert het verhaal van de Julianazusters terug in het Julianaklooster in Heiloo.
MAATSCHAPPELIJK WERK
De Julianazusters stonden aan de wieg van wat nu maatschappelijk werk wordt genoemd. Al vanaf 1914 zetten zij zich in voor gezinszorg, wijkzorg en later ook voor kraamzorg. Het harde werken van de zusters was onlosmakelijk verbonden met hun geloofsleven.
De tentoonstelling ‘Julianazusters: Zorg uit handen’ is een eerbetoon aan de Liefdezusters van de Heilige Juliana Falconieri. Aan de hand van tientallen foto’s en persoonlijke verhalen van de Julianazusters wordt hun werk en leven gepresenteerd.
OPENING
Op vrijdagmiddag 27 mei zal bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam de tentoonstelling officieel openen. Vanaf dat moment staan de deuren van het Julianaklooster elke tweede en vierde zaterdag van de maand open, tussen 10.00-12.00 uur en 14.30-17.00 uur. Dan is ook de documentaire 'De Juliaantjes' (2015) van Verhalis te bekijken.
Aan de oorsprong van de Julianazusters staat pater J. Jorna S.J., die begin 1915 in Den Haag een ‘Vereeniging tot hulp in de huishouding’ oprichtte. Deze groeide uit tot een religieuze congregatie, met Marie Berntsen (Moeder Agatha) als eerste overste. De congregatie werd vernoemd naar de Florentijnse heilige Giuliana Falconieri (ca. 1270 - 1341), die behoorde tot de Orde van de Dienaressen van Maria.