Brisbane, 11 oktober 2021 - De eerste sessie van het Nationaal Concilie van de Katholieke Kerk in Australië, die afgelopen week plaatsvond, is gisteren afgesloten met een pontificale hoogmis in de kathedraal van Brisbane, Queensland. De voorbereiding voor deze kerkvergadering begon in 2018.
Voor het eerst sinds 1937 houdt de kerk van Australië een zogeheten plenair concilie. Het doel daarvan is hervorming vanwege misbruikschandalen en verlies van geloofwaardigheid van de kerk in de Australische samenleving.
In de Katholieke Kerk kunnen diverse concilies worden gehouden. De voornaamste is een oecumenisch concilie, waaraan alle bisschoppen van de wereld deelnemen. Een particulier concilie wordt gehouden in een bepaald deel van de wereldkerk, een kerkprovincie of een land. Een plenair concilie is een particulier concilie van alle bisschoppen van een nationale bisschoppenconferentie. Ook andere geestelijken nemen eraan deel, maar die hebben slechts een raadgevende functie. De bisschoppen kunnen ook lekengelovigen uitnodigen.
Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane, de voorzitter van de Australian Catholic Bishops Conference (ACBC), maakte tijdens de mis in zijn homilie een eerste balans op van de eerste conciliesessie.
“Hoe voelen wij ons aan het einde van deze buitengewone week? Moe en een beetje uitgeput, want het was heel hard werken; opgelucht, zelfs enigszins verrast, want er had zoveel mis kunnen gaan; tevreden, want het heeft echt vruchten afgeworpen; dankbaar voor God en voor elkaar, want het was allemaal meer een geschenk dan hard werken; geïntrigeerd om te zien wat er tussen nu en de tweede bijeenkomst medio volgend jaar gebeurt”, zei de aartsbisschop.
Coleridge noemde de vergaderingen een wonder van technologie. Ook prees hij de deelnemers een “berg voortreffelijk werk” te hebben verricht”.
Het was “een maalstroom van woorden, inzichten, gevoelens, overtuigingen en resoluties, allemaal met diep respect voor elkaar, zelfs en misschien wel vooral wanneer we het niet met elkaar eens waren. Maar bovenal was het een monument van genade en geloof - Gods genade en het geloof van de Kerk in deze beladen tijd”, preekte Coleridge.
De ACBC-voorzitter sprak van een “gistend proces” waarin de gemeenschappelijke bezinning de komende maanden “intensief zal worden voortgezet”. Het “zaad dat in de eerste vergadering is gezaaid" kan dan "eindelijk vrucht dragen in Sydney en ons goed toerusten.... voor de lange fase van uitvoering van zijn besluiten”.
Het plenaire concilie is het vijfde in de geschiedenis van de Katholieke Kerk in Australië. Vanwege de coronapandemie moest de start ervan verschillende malen worden uitgesteld; ook nu kwamen de afgevaardigden alleen virtueel en via multimedia bijeen. De tweede conciliesessie van de 280 deelnemers vindt plaats in Sydney van 4 tot 9 juli 2022.
John Warhurst, voorzitter van het netwerk Concerned Catholics, wil eerst de kat uit de boom kijken voordat hij zich optimistisch over de toekomst van het Australische katholicisme zal uitlaten. Hij noemde de eerste sessie een “eerste kleine stap naar dringende verandering”. Op de volgende assemblee moeten “echte wereldproblemen” zoals de rol van vrouwen, leiderschap van de kerk en transparantie duidelijker aan de orde komen, zei Warhurst gisteren. Het belangrijke proces tussen nu en juli moet “veel transparanter en inclusiever zijn dan het achter gesloten deuren verlopende proces dat de agenda voor de eerste sessie heeft bepaald”, zei hij.
Een andere deelnemer, Francis Sullivan, bekritiseerde in de verklaring van Concerned Catholics dat de 17.500 inzendingen aan de voorbereidingsconmissie van het concilie tijdens de twee jaar durende raadplegingsfase nauwelijks in de agenda waren terug te vinden. “De leden moesten vrijwel vanaf nul beginnen en met hun eigen ideeën komen”, zei Sullivan, voorzitter van Catholic Social Services Australia en voormalig hoofd van de Raad voor Waarheid, Gerechtigheid en Genezing, die door de ACBC in het leven was geroepen om samen te werken met de koninklijke commissie voor onderzoek naar seksueel misbruik.