Breken met het geloof

In een nieuwe Jacobine op 2 spreekt Jacobine Geel met drie mensen die het geloof waarmee ze opgroeiden achter zich lieten. Wat bracht hen tot dat besluit?

Je hebt als kind geen keuze in wat voor gezin je wordt geboren. Maar welke weg je de rest van je leven kiest is aan jezelf. Als je wieg stond in het huis van een orthodox gelovig gezin, dan kan het vinden van die eigen weg soms een flinke worsteling zijn.

Drie gasten, drie perspectieven, één thema

Daarover praat Jacobine Geel met drie gasten die ieder op hun eigen manier het geloof van hun jeugd achter zich lieten. Journalist Pauline Weseman groeide op in een fundamentalistisch evangelische gemeenschap. Haar godsbeeld en wereldbeeld veranderde na een crisis.

Pauline Weseman
Pauline Weseman
Stephan Enter
Stephan Enter
Ronit Palache
Ronit Palache
Thijs Borsten en Jeroen Zijlstra
Thijs Borsten en Jeroen Zijlstra

Schrijver Stephan Enter groeide op in een gereformeerd milieu in Barneveld en kan nóg boos worden om wat hij als kind meekreeg. Journalist Ronit Palache, die met de joodse traditie opgroeide, doet een oproep om kinderen verder te laten kijken dan de eigen geloofsopvattingen.

Thijs Borsten en Jeroen Zijlstra verzorgen deze uitzending maar liefst twee liederen. Beluister ze hier:

Dit is deel 1 van een tweeluik over geloofsverlaters. In de volgende uitzending, op zondag 25 april, heeft Jacobine een bijzonder gesprek met Deborah Feldman. Zij ontvluchtte een ultra-orthodoxe gemeenschap in New York en schreef daar het boek Onorthodox over. In 2020 verscheen de netflixserie Unorthodox, gebaseerd op het boek van Feldman.