Asperden (ANP) 22 oktober 2020 - De eigenaar van het Duitse klooster Graefenthal, Nederlander Camiel Engelen, is "verbijsterd" over de inval van de Duitse politie gisterochtend vroeg. De politie viel met veel manschappen en arrestatieteams binnen, omdat in het klooster net over de grens bij Nijmegen een 25-jarige vrouw gevangen zou worden gehouden door een sekte. Maar volgens Engelen werkt de vrouw in zijn bedrijf en heeft zij de agenten die haar meenamen "onder luid protest" duidelijk proberen te maken dat zij vrijwillig in het kloostergebouw verbleef.
De politie hield ook een 58-jarige Nederlander aan die zich profeet zou noemen. Engelen stelt dat deze man een voorganger is van de Orde der Transformanten, waar hijzelf ook bij hoort. De orde woont al enkele jaren in Graefenthal en exploiteert het voormalige cisterciënzenklooster als evenementenlocatie. Engelen is tevens directeur van het evenementenbedrijf. Volgens hem zijn er woensdag nog meer mensen opgepakt, maar die zijn in de loop van de dag weer vrijgelaten. De voorganger en de 25-jarige vrouw worden nog door de politie verhoord.
“Het is bizar als er op de vroege ochtend ineens politie binnenvalt met automatische wapens, die ze ook op kinderen richten”, zegt Engelen. In het gebouw verbleven volgens de politie 54 mensen, onder wie tien kinderen. Engelen stelt dat niet alle aanwezigen transformanten zijn. Er sliepen ook mensen die waren ingehuurd voor een evenement. Graefenthal is aan beide zijden van de grens een populaire bestemming voor bruiloften, feesten en partijen.
De Duitse politie kreeg een melding dat de 25-jarige vrouw slachtoffer zou zijn van vrijheidsberoving. “Ik denk dat dat is gedaan door iemand die jaloers is op ons”, stelt Engelen. “We hebben hier een succesvol bedrijf dat vorig jaar ruim 100.000 bezoekers heeft getrokken. Maar het is allemaal waanzin, de onderste steen moet boven komen.”
De Orde der Transformanten komt oorspronkelijk uit Nederland. De orde had in het Noord-Brabantse Hoeven ook een woongemeenschap, maar het is niet duidelijk of die nog bestaat. De orde is naar eigen zeggen “een religieuze beweging met een hechte band met God”, maar wordt als een sekte beschouwd. De orde kwam al eerder in opspraak omdat aanhangers ex-leden aanvielen.