Havana, 15 juli 2021 - Op Cuba braken op 11 juli protesten uit tegen het communistisch regime, dat al sinds de jaren vijftig aan de macht is. De autoriteiten hebben de demonstraties hard neergeslagen. De Cubaanse Bisschoppenconferentie heeft inmiddels gepleit voor meer vrijheid van meningsuiting.
De demonstraties van de afgelopen dagen zijn ongekend in communistisch Cuba. De onvrede onder de betogers wordt mede gevoed door de economische crisis en de toename van het aantal coronabesmettingen in het land. De regering meent dat de VS achter de demonstraties zit. President Miguel Diaz-Canel riep de aanhangers van de revolutie op tot tegenbetogingen.
“We kunnen onze ogen niet sluiten alsof er niets gebeurd is”, staat in een verklaring van de Cubaanse Bisschoppenconferentie als reactie op de protesten.
Zoals de laatste jaren meestal het geval is geweest, probeert de Katholieke Kerk een standpunt te vinden waarin zij opkomt voor haar eigen principes zonder het regime teveel tegen de haren in te strijken.
Het is begrijpelijk, zeggen de bisschoppen, dat de regering heeft getracht maatregelen te nemen om de bestaande moeilijkheden te verlichten. “Maar we begrijpen ook dat mensen het recht hebben om uiting te geven aan hun behoeften, verlangens en hoop”, aldus het episcopaat, dat het harde politie-optreden veroordeelt.
Van de Cubaanse regering verwachten de bisschoppen meer flexibiliteit en bereidheid om de demonstranten de hand te reiken. Zij zijn bezorgd dat de staat onwrikbaar reageert en dat de situatie verslechtert. Zij waarschuwen voor een verharding van standpunten en negatieve reacties met onvoorspelbare gevolgen voor allen.
Een oplossing voor de problemen kan noch door verboden, noch door oproepen tot confrontatie worden bereikt, maar alleen door wederzijds te luisteren, gezamenlijke overeenkomsten en concrete, tastbare stappen, zeggen de bisschoppen. Daarbij roepen zij ook op tot de inclusie van de oppositie. Zij verwijzen daarbij naar paus Franciscus, die herhaaldelijk zegt dat crises nooit kunnen worden overwonnen door confrontatie, maar door het zoeken naar wederzijds begrip door vreedzame dialoog.
De Cubaanse autoriteiten arresteerden de afgelopen dagen ongeveer honderd mensen. Ook sloten ze de gearresteerd belangrijkste sociale media af om de oppositie monddood te maken. Het in Londen gevestigde NetBlocks maakt melding van grootschalige verstoringen van WhatsApp, Facebook, Instagram en Telegram. De communistische overheid kan dat relatief eenvoudig doen aangezien er een staatsmonopolie is. Sommige Cubanen kunnen de blokkade echter omzeilen via een VPN-verbinding.
Het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken riep het Cubaanse bewind op alle vormen van communicatie te herstellen, zowel online als offline. De regering moet zich terughoudend opstellen jegens de protesten, de stem van het volk respecteren en arrestanten vrijlaten, aldus een woordvoerder van de Secretary of State.