Rome, 26 oktober 2024 – De paus zal geen aparte leerstellige brief uitgeven waarin hij de resultaten over de Synode over synodaliteit evalueert. Sinds de oprichting van de Bisschoppensynode in 1965 schrijft de paus na elke assemblee een zogenoemde ‘apostolische postsynodale exhortatie’. Franciscus heeft besloten om dat ditmaal niet te doen, zo deelde hij zaterdagavond mede tijdens de plenaire slotzitting van de laatste sessie van de synodeassemblee.
“Wat we hebben aangenomen is genoeg. Het document bevat al heel concrete aanwijzingen die een leidraad kunnen zijn voor de missie van de kerken op de verschillende continenten en in de verschillende contexten”, zei de paus. Franciscus zei echter niet welke canonieke status het document heeft. Het slotdocument was eerder al aangenomen door de synodevergadering; dat is inmiddels gepubliceerd.
“In deze tijd van oorlogen moeten we getuigen van vrede zijn, ook door te leren echt vorm te geven aan het samenleven van verschillen”, zei de paus, als verklaring voor de ongebruikelijke stap. “Daarom ben ik niet van plan een apostolische exhortatie uit te vaardigen.”
Het slotdocument van de bisschoppensynode is bedoeld om voorstellen te doen voor een meer synodale kerkelijke constitutie. Het gaat onder andere over het geven van meer zeggenschap aan de kerkbasis, meer transparantie en het afleggen van verantwoording aan kerkleiders. Tijdens de beraadslagingen van de synode was een van de controversiële kwesties die eerder werd besproken welke ambten vrouwen in de toekomst kunnen bekleden in de katholieke kerk. Franciscus had in totaal tien studiegroepen ingesteld over deze en andere vragen, waarvan de resultaten in de zomer van 2025 moeten worden gepresenteerd.
“In het licht van wat er uit de synodale reis naar voren is gekomen, zijn er en zullen er beslissingen moeten worden genomen”, legde Franciscus uit - zonder specifieker te zijn. Geduld is echter geboden: “Met betrekking tot sommige aspecten van het kerkelijk leven die in het document worden genoemd, en met betrekking tot de onderwerpen die aan de tien ‘studiegroepen’ zijn toevertrouwd om voorstellen aan mij voor te leggen, zal het tijd kosten om tot beslissingen te komen die de hele Kerk erbij betrekken. Ik zal daarom blijven luisteren naar de bisschoppen en de kerken die aan hen zijn toevertrouwd.”
Franciscus benadrukte dat het geen kwestie is van het oneindig uitstellen van beslissingen: “Het is wat overeenkomt met de synodale stijl waarmee ook het petrinidsche ambt moet worden uitgeoefend: luisteren, verzamelen, beraadslagen, beslissen en evalueren.... Het is een stijl die we samen leren, beetje bij beetje.”
Het hoofd van de Katholieke Kerk benadrukte ook dat het zijn taak is om de eenheid te bewaren en te bevorderen, “de harmonie die de Heilige Geest blijft verspreiden in de Kerk van God en in de relaties tussen de kerken, ondanks alle inspanningen, spanningen en verdeeldheid die hun weg naar de volledige openbaring van het Koninkrijk van God markeren.”
De deelnemers aan de laatste synodevergadering bedankten de organisatoren, in het bijzonder de kardinalen Mario Grech en Jean-Claude Hollerich, met een staande ovatie. Met een gezongen Te Deum en de zegen van de paus werd de Zestiende Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode afgesloten. Daarna werd een groepsfoto gemaakt.