Praag, Cz

Rome, 15 december 2022 - Katholieke bisschoppen en andere kerkelijke afgevaardigden uit Europa willen volgend jaar de toekomst van de Katholieke Kerk in een nieuwe vorm bespreken. Van 5 tot 12 februari vindt in Praag de Europese vergadering plaats van de continentale fase van de zogenoemde wereldsynode, die ook wel ‘Synode over synodaliteit’ wordt genoemd. 

Bijna 600 kerkvertegenwoordigers zullen aan deze vergadering deelnemen, waarvan twee derde online. Dat is gisteren in Rome bekendgemaakt door de voorzitter en de vicevoorzitter van de Europese Raad van Bisschoppen (CCEE), respectievelijk de Litouwse aartsbisschop Gintaras Grušas en de Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich. 

Volgens Grušas zullen in een eerste fase van 5 tot 9 februari 200 afgevaardigden persoonlijk en 390 online vergaderen. Deze zal worden gevolgd door een “bezinningsfase” op 10 en 11 februari, waaraan alleen de voorzitters van de 39 Europese bisschoppenconferenties zullen deelnemen. Voor Nederland is dat bisschop Hans van den Hende van Rotterdam.

Tijdens de eerste vijf dagen van het overleg wordt elke bisschoppenconferentie vertegenwoordigd door veertien personen; daarnaast zullen 44 door de CCEE aangewezen deelnemers aanwezig zijn.

Hollerich deed een beroep op de bisschoppenconferenties om teams te sturen die zo divers en representatief mogelijk zijn en die de kerkelijke realiteit in hun landen weerspiegelen.

Op basis van een reeds gehouden Europese enquête onder de plaatselijke kerken moeten de afgevaardigden voorstellen doen hoe in de toekomst samen met de bisschoppen het gehele "Volk van God" bij de besluitvorming in de Kerk kan worden betrokken. Volgens het CCEE-secretariaat zullen de debatten in Praag toegankelijk zijn voor de media. 

In oktober 2024 zullen enkele honderden bisschoppen uit alle continenten stemmen over deze nieuwe manier van werken, inmiddels bekend als ‘synodaliteit’. De voorstellen van de afzonderlijke continenten zullen in aanmerking worden genomen. Hollerich benadrukte dat het erom gaat een “katholieke manier van synodaliteit” te vinden, dus een die afwijkt van zowel de protestantse als de oosters-orthodoxe manier. 

Paus Franciscus luidde op 9 oktober 2021 een wereldwijd synodaal proces in. In de meerfasige dialoog, die aanvankelijk twee jaar zou duren en inmiddels tot drie jaar is verlengd, zal de kerk een andere stijl van interactie hanteren. De eerste stap is beter te luisteren naar elkaar en naar anderen. Op die manier hoopt de paus dat de Kerk in een collectief proces van onderscheiding nieuwe uitdagingen beter – dus meer in overeenstemming met Gods wil – kan aanpakken.