Familie in Roemenië

Veel contact met zijn familie in Roemenië heeft de Ierse Thomas niet. “Via Facebook,” zegt zijn adoptievader Maurice: “De taal is een forse hobbel en ook de afstand is een barrière.” En Thomas(20) zit volgens Maurice inmiddels in een andere levensfase: “Hij woont zelfstandig, werkt in een fabriek voor auto-onderdelen en trekt veel met vrienden op.”

Zelden verliep een verhaal zo bijzonder als dat van Thomas. In de zoektocht naar de ouders van de uit Roemenië geadopteerde Endre stuitte onze correspondente op een echtpaar dat inderdaad hun zoon Endre had afgestaan. Ze waren zielsgelukkig om iets te horen van hun zoon in Olanda. Trots lieten ze de envelop met kinderfoto’s zien die ze ooit van de adoptieouders hadden gekregen. Maar op de envelop stond bij de afzender geen Olanda maar Irlanda. Het echtpaar was niet te troosten toen het besefte dat zij niet gezocht werden door hun kind. Wrang genoeg bleken ze wel het echtpaar te kennen naar wie onze correspondente op zoek was. Het waren hun buren.

We hadden erg te doen met de teleurgestelde afstandsouders en besloten contact te leggen met het adoptiegezin in Ierland. Daar was de verrassing bij vader Maurice groot: “Thomas was nooit heel erg bezig geweest met zijn afkomst en toen de Roemeense ouders niet reageerden op de verstuurde foto’s hebben we het erbij laten zitten.” Nu er in Roemenië wel de wens tot contact was wilden ze graag met Spoorloos in zee gaan.

Kerstpakket

Vader Maurice: “Het valt voor Thomas niet mee om contact te onderhouden. Zelfs met vertaling is het lastig communiceren. En zijn Roemeense ouders hebben nog niet gereageerd op het kerstpakket dat we naar hen verstuurd hebben. Het is de vraag of het aangekomen is.”

Dat Thomas in de reportage een tractor van het merk New Holland bestuurde kun je nog als toeval beschouwen. Maar toen we hoorden in welk Iers dorp de familie woonde gingen bij ons de wenkbrauwen wel even omhoog: het dorpje heet Derk.