De Amerikaanse 22-jarige student Ally Orr kreeg van haar docent te horen dat vrouwen niet thuishoren in vakgebieden zoals wetenschap, techniek, recht en geneeskunde. Ally was het daar niet mee eens en besloot geld in te zamelen voor een studiebeurs voor vrouwelijke studenten.

Student zamelt 70.000 dollar in voor vrouwenbeurs: "Iedereen moet dezelfde kansen krijgen"

En dat deed Ally met succes, ze haalde ruim 70.000 dollar op. "Ik wil nooit dat een meisje online kijkt en zegt: 'Oh kijk, een professor die lesgeeft in het hoger onderwijs, zegt dat ik me moet onthouden van technologie, medicijnen en rechten'", aldus Ally Orr bij nieuwszender Good Morning America.

Ally Orr is marketingstudent aan de Boise State University in de Amerikaanse staat Idaho. Tijdens een toespraak van Scott Yenor, professor politieke filosofie aan de universiteit, raakte ze geïnspireerd voor haar inzamelingsactie. De professor zei in zijn toespraak dat feminisme zorgt voor minder mannelijke prestaties, wat een schande is volgens hem. “Er moet alles aan worden gedaan om geen vrouwen te werven voor techniek, maar eerder om meer mannen op te leiden en aan te moedigen om ingenieur te worden”, zei Yenor in zijn toespraak.

Lees ook:

Orr was het niet eens met de uitspraken van de professor. Toen ze online stuitte ze op een bericht waarin opgeroepen werd om een studiebeurs voor vrouwen in het leven te roepen, wist ze meteen dat zij de juiste persoon was om dit te doen. "Ik dacht: met het weinige wat ik kan doen, kan ik in ieder geval de mensen helpen die hij pijn doet. Dat zijn de vrouwen in Boise State."

Oprichting van een fonds

Ze kon niet wachten en besloot meteen een fonds op te zetten. "Dit is iets dat me zo boos maakt en ik kan niet wachten tot iemand anders iets doet." Ze stuurde een link naar haar actie aan meer dan zeshonderd e-mails naar professoren, docenten en medewerkers en vroegen hen om de actie te steunen.

Ik hoop dat deze beurs vrouwen laat zien dat er steun is en dat ze nodig zijn

Binnen enkele uren hadden mensen duizenden dollars gedoneerd. Ook namen verschillende vrouwen contact op met Orr om hun verhaal te delen. "Ik kreeg veel berichten van vrouwen in de dertig, veertig en zelfs twintig die zeiden: 'Ik was de enige vrouw in mijn ICT-les of mijn natuurkundeles'", vertelt ze. Ze is geraakt door de berichten. "Ik hoop dat deze beurs vrouwen laat zien dat er steun is en dat ze nodig zijn."

Dezelfde kansen 

Met het geld worden er jaarlijks studiebeurzen voor vrouwen betaald. Dit jaar zal de beursprijs ongeveer tweeduizend dollar bedragen. "Iedereen moet dezelfde kansen krijgen", vindt Orr. "We hebben alle ideeën en alle kansen en alle ervaringen op elk gebied nodig. Ik denk dat het meest pijnlijke dat Yoner zei: dat er meer mannen voor deze studiegebieden aangenomen moeten worden en niet vrouwen." Ze is blij dat haar actie een succes is geworden en dat er juist meer vrouwen worden aangemoedigd om te gaan studeren. "Je moet de beurs zien en bedenken dat meer dan 500 donateurs zeiden:  ‘Ik zal je financieren als je deze studierichtingen wilt gaan doen.'"

Schrijf je hier in voor M's nieuwsbrief!