Aandacht voor seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag tijdens een manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, die verantwoordelijk is voor de openbare orde tijdens de manifestatie, keek ze vanaf de zijlijn mee. "Ik vind dat ik moet opstaan en in dit geval voel ik me ook zeer persoonlijk bij betrokken."

"Masturbatie in een trein", Halsema over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Zoals veel vrouwen houdt ook Halsema rekening met haar kledingkeuze. "Ik heb mijn hele publieke leven daar rekening mee gehouden", aldus Halsema. "Toen ik begon als politicus was ik de enige vrouwelijke lijsttrekker of politieke leider in de Kamer. Ik heb altijd mijn kleding aangepast op het vermijden van discussies over mijn lichaam, altijd. En eigenlijk doe ik het nog steeds."

Leef er maar mee. Accepteer het

Sinds het begin van haar politieke carrière is er veel veranderd. "Ik heb het gevoel dat aan de ene kant vrouwen zich veel beter uiten dan in mijn tijd en het veel minder vanzelfsprekend vinden. Aan de andere kant maak ik me heel erg zorgen over waar jonge vrouwen mee te maken hebben: op social media, in muziek, films", vertelt Halsema. "Toen ik een jaar of twintig was, was het een fact of life. Leef er maar mee. Accepteer het. Ik zit vaak met veel mededogen naar jonge vrouwen te kijken en ik denk: verdomme, wat is het gruwelijk geworden."

Ervaringen

Halsema maakte op jonge leeftijd ook grensoverschrijdend gedrag mee. "Masturbatie in een trein van een man die schuin tegenover je zit en ik heb heel lang in de horeca gewerkt waarbij er onder je rok gegrepen werd. Dat soort dingen maak je mee", vertelt de burgemeester van Amsterdam. Het zijn volgens haar veel voorkomende situaties bij vrouwen: "Ik denk dat ik heb meegemaakt wat ongelofelijk veel vrouwen meemaken, omdat heel veel mannen het gevoel hebben dat dit mag."

Je zou hopen dat er vooruitgang is, maar eigenlijk is die er niet

Zelf hield ze haar ervaring niet lang voor zich: "Ervaring van het lang bij je dragen heb ik niet, maar ik ben wel oppassend geworden waardoor je bepaalde situaties vermijdt." Het baart Halsema zorgen dat veel vrouwen hun ervaringen wel voor zich houden. "Met name in omgevingen waar ze met name heel conservatief zijn en waar weinig steun vanuit de ouders is. Dan met name is de gang naar de politie en hulpverlening ontzettend moeilijk, omdat de schaamte en schuldgevoel ontzettend groot."

Bijstaan

Als burgemeester ziet ze het daarom als haar taak om vrouwen bij te staan en te helpen. "Ik vind dat ik als burgemeester daar waar de mensenrechten in het geding zijn, of dat nu seksisme is, vrouwenhaat, discriminatie of LHBTI. Ik vind dat ik moet opstaan en in dit geval voel ik me ook zeer persoonlijk bij betrokken", aldus Halsema. Ze wil graag dat de manifestatie en alle aandacht rondom seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag een cultuuromslag veroorzaakt. "Je zou hopen dat er vooruitgang is, maar eigenlijk is die er niet."

Het hele gesprek zien? Bekijk 'm hieronder.

halsema
21 min 11 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Zaterdag 29 januari vindt de manifestatie 'No Blame, but Change' plaats om aandacht te vragen voor seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Organisator Mandy Sleijpen was op 27 januari te gast en dat maakte veel los, ze kreeg veel reacties. Voor haar manifestatie krijgt ze veel steun, onder andere van burgemeester Femke Halsema. Te gast zijn: Mandy Sleijpen, burgemeester Femke Halsema, Funx-dj Ouassima Tajmout en spreker op het manifest Fatma Genç.