Rome, 13 maart 2021 - Het is vandaag 8 jaar geleden dat de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio S.J. tot bisschop van Rome werd gekozen. Het afgelopen jaar van dit pontificaat werd sterk bepaald door de coronapandemie.
De Italiaanse regering heeft vanwege overbelasting van ziekenhuizen besloten dat de komende paasdagen in tien regio’s een strenge lockdown van kracht zal zijn. Ook Lazio is tot ‘rood gebied’ aangemerkt. De maatregelen gelden van 15 maart tot 6 april. Dat betekent dat paus Franciscus voor de tweede keer geen Goede Week en Pasen kan vieren met een grote groep gelovigen. Net als vorig jaar zal het op Paaszondag leeg blijven op het Sint-Pietersplein als de pontifex de plechtige zegenbede ‘Urbi et Orbi’ uitspreekt.
Op zijn terugreis uit Irak zei Franciscus tijdens de persconferentie in het vliegtuig dat hij zich het afgelopen jaar gevangen had gevoeld en dat hij snakte naar contact met de gelovigen. Sinds november 2019 was hij niet meer buiten Italië geweest. Ondanks de pandemie ging hij van 5 tot 8 maart toch op reis, omdat hij het apostolisch bezoek aan het door oorlog en terreur geteisterde Irak niet nog eens wilde uitstellen. Het was zijn 33ste buitenlandse reis sinds zijn aantreden in 2013.
In de afgelopen jaren is het er nog steeds niet van gekomen zijn vaderland Argentinië te bezoeken. In november 2017 had hij dat willen doen; hij zou dan ook naar Uruguay en Chili gaan. Maar die reis ging niet door vanwege de Chileense verkiezingen. Uiteindelijk werd besloten om in januari 2018 Chili en Peru te bezoeken en niet Argentinië en Uruguay omdat het daar dan te heet zou zijn, zei Franciscus op 8 maart tegen journalisten. Hij weersprak dat hij zou lijden aan ‘patriafobie’: angst voor het vaderland.
In een eerder interview had de eerste Zuid-Amerikaan op de Stoel van Petrus aangegeven in Rome te willen sterven, hetzij als paus hetzij als emeritus paus.
In 2015 had Franciscus bij gelegenheid van de tweede verjaardag van zijn verkiezing tot paus gezegd dat het een kort pontificaat zou worden. Toch ziet het er niet naar uit de 84-jarige Bergoglio binnenkort zal aftreden.
Franciscus moet nog een belangrijke klus klaren: de afronding van een nieuwe apostolische constitutie waarmee de Romeinse Curie wordt hervormd. Dit document, waarvan de werktitel Praedicate evangelium luidt, zal de apostolische constitutie Pastor bonus (1988) van Johannes Paulus II vervangen.
De verkiezing van de aartsbisschop van Buenos Aires tot paus op 13 maart 2013 had vier historische primeurs: voor het eerst was een jezuïet aangetreden als bisschop van Rome; voor het eerst was een Zuid-Amerikaan gekozen; nooit eerder was er een paus met de naam Franciscus; nooit eerder had een paus te maken gehad met een nog levende voorganger die de titel ‘Emeritus Paus’ had aangenomen.