Pope Francis addresses the crowd from the window of the apostolic palace overlooking St.Peter's square during his Angelus prayer at the Vatican, on January 9, 2022.

Vaticaanstad, 9 januari 2022 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak blijk gegeven van zijn bezorgdheid over de toestand in Kazachstan. In het Centraal-Aziatische land met 19,2 miljoen inwoners braken afgelopen week grootschalige rellen uit nadat de regering de brandstofprijzen had verhoogd. Bij de rellen vielen tientallen doden en meer dan 2.200 gewonden.

De autoriteiten in Kazachstan hebben vandaag via de staatstelevisie gemeld dat er in de afgelopen week van onlusten en protesten 164 doden zijn gevallen. Ruim honderd doden vielen in de grootste stad van het land, Almaty. Het is onduidelijk hoeveel leden van veiligheidstroepen onder deze slachtoffers zijn.

“Ik heb met verdriet vernomen dat er slachtoffers zijn gevallen tijdens de protesten die de afgelopen dagen in Kazachstan zijn uitgebroken. Ik bid voor hen en voor hun gezinnen, en ik hoop dat de sociale harmonie zo spoedig mogelijk zal worden hersteld door het zoeken naar dialoog, gerechtigheid en het algemeen welzijn. Ik vertrouw het volk van Kazachstan toe aan de bescherming van Onze Lieve Vrouw, Koningin van de Vrede van Oziornoje”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

Franciscus verwees naar een Maria-heiligdom in het noorden van Kazachstan. Dit ontstond in de Tweede Wereldoorlog toen er in dat gebied Poolse gedeporteerden waren die honger en kou leden. Volgens het daar vertelde verhaal zouden zij vol overgave hebben gebeden tot de Moeder Gods; daarna smolt er een grote hoeveelheid ijs en vormde zich in het gebied een meer vol vis, waardoor de Polen niet van honger omkwamen.

President Kassym-Jomart Tokajev beweert vandaag dat hij de toestand weer onder controle heeft. Dat is mede te danken aan Rusland, dat snel militairen stuurde onder meer om de luchthaven van Almaty te heroveren op betogers. Tokajev stelt dat “terroristen en bandieten” achter de onlusten zitten. Er zijn ruim 5.000 mensen opgepakt naar aanleiding van de rellen.

Ongeveer 70 procent van de bevolking van Kazachstan, een voormalige Sovjetrepubliek, is moslim. Iets meer dan een kwart is christen, voornamelijk Russisch-orthodox; een kleine minderheid is rooms-katholiek.

“De katholieken in Kazachstan zijn God zij dank veilig. In onze kerken blijven wij de H. Mis vieren, de Eucharistische Aanbidding doen en in het bijzonder bidden voor vrede in ons land en voor harmonie in het sociale leven, waarnaar het Kazachse volk verlangt”, twitterde mgr. Athanasius Schneider, de hulpbisschop van het Kazachse aartsbisdom Astana, gisteren.  

Vreugde bij Sant’Egidio om afschaffing doodstraf in Kazachstan (3-1-2021)