Rome, 18 januari 2025 – Paus Franciscus heeft de “diepgaande religieuze vernieuwing” geprezen die heeft plaatsgevonden in Mongolië sinds de jaren 1990.
Tijdens een recente ontmoeting met een delegatie van Mongoolse boeddhisten zei paus Franciscus dat het land zijn “rijke religieuze erfgoed” heeft “teruggewonnen” door “traditionele spirituele praktijken nieuw leven in te blazen en te integreren in de ontwikkeling van de natie”. De boeddhistische delegatie werd vergezeld door kardinaal Giorgio Marengo, de apostolische prefect van Ulaanbaatar.
Van 1921 tot het einde van de jaren 1980 was Mongolië een éénpartijstaat met nauwe banden met de Sovjet-Unie en werd religie met geweld onderdrukt. Het boeddhisme was het belangrijkste doelwit van de onderdrukking, omdat het veruit de grootste religie is in het land, waar ook kleine aantallen moslims, sjamanisten en christenen wonen.
Eerste delegatie
De paus zei dat de ontmoeting – de eerste in Vaticaanstad tussen een Mongoolse boeddhistische delegatie en een paus – van “bijzonder belang” was en de “vriendschappelijke en duurzame betrekkingen” weerspiegelde tussen de Heilige Stoel en het “nobele volk van Mongolië”.
Paus Franciscus merkte ook op dat het bezoek van de boeddhisten plaatsvindt in het Heilige Jaar van de Kerk 2025, een tijd van “pelgrimage, verzoening en hoop”. “In een tijd die gekenmerkt wordt door natuurrampen en menselijke conflicten, roept dit Heilig Jaar ons op tot het gezamenlijke doel om een vreedzamere wereld op te bouwen.”
Hij benadrukte ook dat religieuze leiders, elk geworteld in hun eigen leer, een collectieve verantwoordelijkheid dragen om “geweld af te zweren en een cultuur van vrede te omarmen.” In dit verband prees de Romeinse pontifex de “inzet van de boeddhisten voor religievrijheid en dialoog” en zei hij dat dergelijke “broederlijke solidariteit” de Mongoolse samenleving verrijkt, net als haar toenemende materiële welvaart.
Sociale harmonie
De Heilige Vader besloot zijn toespraak met te zeggen dat hij hoopte dat het verblijf van de boeddhisten in Rome “aangenaam en verrijkend” zou zijn. Hij moedigde zijn gasten aan om “de dialoog, broederschap, godsdienstvrijheid, rechtvaardigheid en sociale harmonie te blijven bevorderen”, en om hun betrekkingen met de Katholieke Kerk in Mongolië te blijven versterken, “in het belang van de vrede en het welzijn van allen”.
In september bracht paus Franciscus als eerste paus ooit een bezoek aan Mongolië.