Rome, 14 juni 2022 - Paus Franciscus heeft openlijk kritiek geventileerd op een hervormingsproces dat gaande is in de Duitse katholieke kerk. Hij zegt in een interview dat Duitsland geen tweede protestantse beweging nodig heeft. De meerderheid van de deelnemers aan de Synodale Weg wil vergaande veranderingen doorvoeren, zoals de wijding van vrouwen, de zegening van homoseksuele paren en de afschaffing van de celibaatsplicht voor priesters. 

“Er is een heel goede protestantse kerk in Duitsland. We hebben er geen twee nodig”, aldus Franciscus volgens jezuïetenblad La Civiltà Cattolica.

De paus sprak eind mei met hoofdredacteuren van Europese jezuïetenmedia. Hij had daarbij geen toespraak voorbereid, maar in plaats daarvan antwoordde hij op vragen die deze journalisten hem mochten stellen. Lees hier het integrale gesprek in het Engels.

Wanneer Franciscus het heeft over die ene protestantse kerk in Duitsland dan duidt hij op de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), een unie van diverse onafhankelijke kerken, die luthers, gereformeerd of unionistisch zijn. 

De paus heeft zijn bedenkingen naar eigen zeggen ook al geventileerd aan mgr. Georg Bätzing. “Het probleem dient zich aan wanneer de Synodale Weg voortkomt uit de intellectuele, theologische elite en sterk onder invloed raakt van externe druk.”

De Synodale Weg is een door de Duitse bisschoppen en het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) opgezet hervormingsproces. De aanleiding is het misbruikschandaal en het daarmee samenhangend verlies van geloofwaardigheid van de katholieke kerk. 

WOELKI

Franciscus gaat in het interview ook in op de situatie rond kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen. Die keerde terug op zijn post na een periode van afwezigheid wegens een rapport over jarenlang kindermisbruik door geestelijken in zijn bisdom en beschuldigingen dat onder de pet te hebben gehouden. “Op het moment dat het heel turbulent was, heb ik de aartsbisschop gevraagd zes maanden weg te gaan zodat de zaak kon kalmeren en ik helderheid zou krijgen.”

“Bij zijn terugkeer heb ik hem gevraagd een ontslagbrief te schrijven. Dat heeft hij gedaan. Hij schreef ook een brief om het aartsbisdom zijn verontschuldigingen aan te bieden. Ik heb hem in functie gelaten om te zien wat er zou gebeuren, maar ik heb die ontslagbrief bij de hand.”

De paus zei dat hij nog niet heeft besloten het aftreden van Woelki te accepteren en dat hij de tijd neemt om de juiste afweging te maken, gezien de druk die er staat op deze kwestie. “Onder druk is het niet mogelijk te oordelen”, aldus Franciscus.