Pope Francis waves from the popemobile car as he arrives at St. Peter's square on March 29, 2023 in The Vatican to hold the weekly general audience. Vincenzo PINTO / AFP

Rome, 29 maart 2023“De afgelopen dagen heeft paus Franciscus geklaagd over enkele ademhalingsmoeilijkheden en vanmiddag is hij naar de Universitaire Polykliniek Agostini Gemelli gegaan om enkele medische controles te ondergaan. De uitkomst hiervan wees op een infectie van de luchtwegen, die een paar dagen passende medische behandeling in het ziekenhuis zal vereisen. Hij heeft geen corona”, aldus de persdienst van de Heilige Stoel.

Eerder had een woordvoerder nog gemeld dat de paus voor enkele geplande onderzoeken in de Gemelli-kliniek was. Italiaanse media daarentegen zeiden dat de paus met hartproblemen en ademhalingsmoeilijkheden per ambulance was afgevoerd. Het Vaticaan was al begonnen afspraken af te zeggen. Waarnemers in Rome zeiden al het hoogst ongebruikelijk te vinden dat kort voor de paasdagen uitgebreide onderzoeken waren gepland.

Franciscus werd opgenomen door de afdeling cardiovasculaire en thoracale (thorax = borstholte) wetenschappen en onderging een CT-scan van de borstholte, die een negatief resultaat opleverde. Er werden ook tests uitgevoerd om ernstigere problemen uit te sluiten.

Een CT-scan, hemogasanalyse, dat wil zeggen een diagnostische test om enkele belangrijke bloedparameters te meten, waaronder het circulerende zuurstof- en kooldioxidegehalte en de pH van het bloed, en andere bloedonderzoeken waren de eerste onderzoeken die paus Franciscus onderging in het Gemelli-ziekenhuis. Deze onderzoeken konden vervolgens de aanwezigheid van een infectie van de luchtwegen vaststellen, waardoor corona en ernstigere aandoeningen werden uitgesloten.

Medische bronnen zeiden dat de onderzoeken hartproblemen uitsloten en dat de artsen zich concentreerden op ademhalingstesten. Volgens gezondheidsfunctionarissen zou de situatie niet zorgwekkend zijn en waren de tests om het zuurstofgehalte in het bloed te meten geruststellend.