Vaticaanstad, 16 oktober 2021 - In een videoboodschap tot de volksbewegingen van de wereld zegt paus Franciscus zich te realiseren dat sommige mensen, ook binnen de Katholieke Kerk, hem maar een lastpak vinden als het gaat om sociale rechtvaardigheid, vrede en de bescherming van het milieu.
"Als ik denk aan die situaties van uitsluiting en ongelijkheid dan maak ik een bedelaar (pedigüeño) van mezelf met al mijn vragen. En dat zal ik blijven doen. En ik vraag het iedereen in de naam van God”, zei Franciscus in een vandaag gepubliceerde Spaanstalige videoboodschap bij gelegenheid van de Vierde Mondiale Ontmoeting van Volksbewegingen. Daaraan nemen organisaties deel die zich wereldwijd bezighouden met de verbetering van economische, medische en sociale omstandigheden. Franciscus noemt de mensen van die organisaties “sociale dichters”; “jullie zijn sociale dichters, want jullie hebben het vermogen en de moed om hoop te scheppen waar er alleen maar afdanking en uitsluiting is.”
Franciscus riep onder meer de farmaceutische industrie op patenten vrij te geven om coronavaccins ook in ruime mate beschikbaar te maken voor de vele minderbedeelden in de wereld. Hij wees erop dat in sommige landen pas 3 à 4 procent van de bevolking is ingeënt tegen COVID-19.
Bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld mijnbouw of houtkap maande Franciscus “te stoppen met het verwoesten van bossen, waterrijke natuurgebieden en bergen, te stoppen met het vervuilen van rivieren en zeeën, te stoppen met het vergiftigen van voedsel en mensen”. Ook zei hij dat rijke landen en financiële instellingen de schulden van de armste landen zouden moeten kwijtschelden.
Verder vindt de paus dat het hoog tijd is dat wapenfabrikanten en -handelaren ophouden bij te dragen aan “die verschrikkelijke geopolitieke spelletjes” die leiden tot miljoenen doden en miljoenen ontheemden. De technologiegiganten zouden er volgens hem goed aan doen onmiddellijk een einde te maken aan haatzaaien, verspreiding van nepnieuws en complottheorieën en aan politieke manipulatie.
“Ik zou ook alle religieuze leiders willen vragen om nooit de naam van God te gebruiken om oorlogen of staatsgrepen te ontketenen. Laten wij aan de zijde staan van het volk, de arbeiders, de nederigen, en laten wij samen met hen strijden voor de verwezenlijking van de integrale menselijke ontwikkeling. Laten we bruggen van liefde bouwen, zodat de stem van de periferie met haar kreten, maar ook met haar gezang en ook met haar vreugde, geen angst maar empathie opwekt in de rest van de samenleving. En dus ben ik een bedelaar”, aldus de paus
“Het is noodzakelijk dat wij samen de confrontatie aangaan met de populistische discoursen van onverdraagzaamheid, vreemdelingenhaat, aporofobie - dat is de haat tegen de armen - en met al die discoursen die ons leiden naar onverschilligheid, meritocratie en individualisme; deze verhalen dienen er alleen maar toe om onze mensen te verdelen en ons poëtisch vermogen, het vermogen om samen te dromen, te ondermijnen en te neutraliseren”, zei Franciscus.