Rome, 11 juni 2023 - Paus Franciscus heeft vanuit het ziekenhuis een politieke oproep gestuurd naar de leden van de EVP-fractie van het Europees Parlement die in Rome bijeen zijn. In de brief die het Vaticaanse persbureau vandaag heeft gepubliceerd, roept de paus de parlementariërs van de Europese Volkspartij op eensgezind te zijn als het gaat om fundamentele ethische principes en de christelijke sociale leer.
Christelijke politici moeten altijd “opportunistische oplossingen verwerpen en zich houden aan de principes van de waardigheid van de persoon en het algemeen welzijn”, schrijft Franciscus, eraan toevoegend: “Laat het Evangelie uw referentiepunt zijn en de christelijke sociale leer uw kompas.”
De EVP-fractie, voorgezeten door de Duitse Europarlementariër Manfred Weber (CSU), was vanaf 8 juni in Rome en Vaticaanstad voor meerdere dagen van overleg. De brief van de paus is gedateerd op 9 juni.
Franciscus beveelt de politici een visie op Europa aan die eenheid en diversiteit samenhoudt. Zoals hij onlangs in Hongarije benadrukte, moet Europa de verschillende culturen en de rijkdom van de verschillende tradities waarderen.
De EU-instellingen en hun politieke en culturele initiatieven moeten volgens de pontifex ervoor zorgen dat “dit zeer kleurrijke mozaïek samenhangende vormen aanneemt”. Dit vereist een gemeenschappelijke ziel en een verreikende politieke visie, zei de paus. Goed bestuur is belangrijk, maar is niet voldoende voor een Europa dat voor grote uitdagingen staat in de 21ste eeuw. De basis van deze visie moet, naast het erfgoed van de grondleggers van Europa, het idee zijn van broederschap die alle mensen omvat, aldus Franciscus.
Het Europese project kan niet slagen zonder rekening te houden met mondiale ontwikkelingen, benadrukt de paus. Deze ontwikkelingen omvatten de uitdaging van migratie en de zorg voor de planeet Aarde. Als de oorspronkelijke inspiratie van Europa nieuw leven kan worden ingeblazen, kan het vruchtbaar worden voor de hele menselijke familie, aldus Franciscus.
De christendemocraten in het Europees Parlement staan niet bepaald voorop bij de bestrijding van milieuvervuiling en de daarmee gepaard gaande klimaatproblematiek. Zo stuit de door de Europese Commissie voorgestelde Natuurherstelwet op weerstand van de EVP.
De Natuurherstelwet komt uit de koker van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Die zou Europarlementariërs die kritisch zijn over het wetsvoorstel, hebben bedreigd. Dat beweerde althans een aantal christendemocraten, onder wie Esther de Lange (CDA) en Christine Schneider (CDU). De Europese Commissie zou ook lobbyisten hebben aangestuurd met een pakket aanwijzingen over hoe ze Europarlementariërs mogelijk konden ompraten. De Europese Commissie ontkent de aantijgingen van bedreiging of chantage. De zogenaamde ‘bedreiging’ zou betrekking hebben op een gesprek waarin Timmermans zou hebben verklaard geen enkel wetsvoorstel meer in te dienen dat goed is voor de boeren als de politici niet zouden instemmen met de Natuurherstelwet.
De in de Europese Volkspartij (EVP) verenigde christendemocraten eisen dat Timmermans zijn Natuurherstelwet intrekt. Ze hebben “serieuze en structurele bezwaren”. Het wetsvoorstel verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert. De EVP wil dat er een gedegen onderzoek komt naar de gevolgen van de beoogde verordening voor bijvoorbeeld de voedselvoorziening en de levensstandaard voor boeren.