Pope Francis delivers his Angelus prayer from the window of his study overlooking St.Peter's Square at the Vatican on February 27, 2022. Pope Francis expressed his "deep pain for the tragic events" resulting from Russia's invasion of Ukraine during a call with President Volodymyr Zelensky, Kyiv's embassy to the Vatican said on February 26, 2022.

Vaticaanstad, 27 februari 2022 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak opgeroepen tot de beëindiging van de oorlog in Oekraïne, zonder daarbij Rusland bij name te noemen.

In zijn eerste publieke toespraak sinds de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari opdracht gaf tot een grootschalige invasie van Oekraïne, riep de paus op tot het openen van humanitaire corridors zodat Oekraïners de hevige gevechten kunnen ontvluchten.

“De afgelopen dagen zijn we opgeschrikt door iets tragisch: oorlog. Keer op keer hebben we gebeden dat deze weg niet zou worden genomen. En we houden niet op met bidden, we smeken God zelfs intenser. Daarom nodig ik iedereen opnieuw uit om 2 maart, Aswoensdag, uit te roepen tot een dag van gebed en vasten voor de vrede in Oekraïne. Een dag om dicht bij het lijden van het Oekraïense volk te zijn, om te voelen dat wij allen broeders en zusters zijn en om God te smeken de oorlog te beëindigen”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein, waar veel Oekraïense vlaggen te zien waren.

“Zij die oorlog voeren vergeten de menselijkheid. Zij gaan niet uit van het volk, zij kijken niet naar het concrete leven van het volk, maar stellen partijbelangen en macht boven alles. Zij vertrouwen op de duivelse en perverse logica van de wapens, die het verst afstaat van Gods wil. En zij distantieert zich van de gewone mensen, die vrede willen en die in elk conflict de echte slachtoffers zijn, die de dwaasheden van de oorlog op hun eigen huid moeten betalen. Ik denk aan de ouderen, aan hen die op dit ogenblik een toevluchtsoord zoeken, aan moeders die met hun kinderen op de vlucht zijn... Dit zijn broeders en zusters voor wie dringend humanitaire corridors moeten worden geopend en die moeten worden opgevangen.”

“Met een hart dat gebroken is door wat er in Oekraïne gebeurt – en laten we de oorlogen in andere delen van de wereld niet vergeten, zoals in Jemen, Syrië, Ethiopië... - herhaal ik: leg uw wapens neer! God is met de vredestichters, niet met hen die geweld gebruiken. Omdat zij die de vrede liefhebben, zoals de Italiaanse grondwet bepaalt, ‘oorlog verwerpen als instrument van agressie tegen de vrijheid van andere volkeren en als middel om internationale geschillen te beslechten’,” aldus Franciscus, die vandaag een bezoek zou hebben gebracht aan Florence, maar dat vanwege kniepijn moest afzeggen.

Sinds het begin van de grootschalige invasie van Oekraïne heeft de paus zich achter de schermen ingespannen om het conflict te helpen beëindigen. Op 25 februari bezocht hij de Russische ambassade bij de Heilige Stoel om zijn bezorgdheid over de oorlog te uiten. Op dezelfde dag belde paus Franciscus met groot-aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, de leider van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, die zetelt in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De paus beloofde alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de oorlog te helpen beëindigen.

Gisteren sprak paus Franciscus zijn verdriet uit over de situatie in Oekraïne in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.