Vaticaanstad, 14 november 2021 – De Katholieke Kerk viert vandaag voor de vijfde keer Wereldarmendag. Bij gelegenheid daarvan heeft paus Franciscus vanochtend eucharistie gevierd met een groep van tweeduizend armen en behoeftigen uit Rome uit omgeving, samen met de vrijwilligers die hen begeleiden en vertegenwoordigers van de vele liefdadigheidsinstellingen die hen dagelijks bijstaan. In zijn homilie riep de Heilige Vader op het “organiseren van de hoop”: concrete acties van solidariteit ondernemen.  

Wereldarmendag, officieel ‘Mondiale Dag van de Armen’, werd door paus Franciscus ingesteld in 2016 aan het einde van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid. De dag wordt jaarlijks in de universele kerk gevierd op de 33ste zondag van de gewone tijd in het liturgisch jaar, dus twee weken voor het begin van de Advent. De eerste editie vond plaats op 19 november 2017.  

“De Mondiale Dag van de Armen, die wij vieren, vraagt ons niet de andere kant op te kijken, niet bang te zijn om goed te kijken naar het lijden van de zwaksten”, zei Franciscus in zijn homilie.

De compassie voor de armen kan volgens de paus niet leven zonder hoop op een betere wereld. Maar evangelische hoop is volgens Franciscus iets anders dan het aannemen van een passieve, afwachtende houding. “De christelijke hoop is namelijk niet het gelukzalige optimisme, of liever gezegd, ik zou zeggen het puberale optimisme, van degenen die hopen dat de dingen zullen veranderen en ondertussen hun eigen leven blijven maken, maar zij is elke dag met concrete gebaren bouwen aan het Rijk van liefde, gerechtigheid en broederschap dat Jezus heeft ingehuldigd.”

De paus verwees in zijn homilie naar bisschop Antonio Bello (1935-1993) van een bisdom in de Italiaanse regio Apulië. Deze kerkleider, bijgenaamd Don Tonino, stond bekend om zijn solidariteit met de armen.

“Onlangs moest ik denken aan wat een bisschop die dicht bij de armen stond en zelf arm van geest was, Don Tonino Bello, placht te zeggen: ‘We kunnen ons niet beperken tot hoop, we moeten hoop organiseren.’ Als onze hoop niet wordt omgezet in concrete keuzes en gebaren van aandacht, gerechtigheid, solidariteit, zorg voor het gemeenschappelijke huis, kan het lijden van de armen niet worden verlicht, kan de verspillingseconomie die hen dwingt in de marge te leven niet worden omgebogen, kunnen hun verwachtingen niet tot bloei komen.”

Franciscus riep alle christenen op om de hoop te organiseren, om “de hoop te vertalen in het concrete leven van elke dag, in de menselijke betrekkingen, in het sociale en politieke engagement”.

Pope Francis blesses faithful at the end of the mass marking the Roman Catholic Church's World Day of the Poor, in St. Peter's Basilica at the Vatican on November 14 2021. Alberto PIZZOLI / AFP

Lees: Paus in bakermat franciscaanse armoedebeweging (13 november 2021)

Kort na het middaguur bad de paus met de gelovigen op het Sint-Pietersplein het ‘Engel des Heren’ (Angelus). In zijn toespraak zei hij onder meer over het thema van deze Mondiale Dag van de Armen: ‘Armen hebt gij altijd in uw midden’, een uitspraak van Jezus tot zijn leerlingen (Marcusevangelie 14,7). “Het is waar: de mensheid gaat vooruit, ontwikkelt zich, maar de armen zijn altijd bij ons, er zijn altijd armen, en in hen is Christus aanwezig, in de armen is Christus aanwezig. Eergisteren beleefden wij in Assisi een sterk moment van getuigenis en gebed; ik nodig u uit dit te hervatten, het zal u goed doen. En ik ben dankbaar voor de vele initiatieven van solidariteit die in bisdommen en parochies over de hele wereld zijn georganiseerd.”

De bisschop van Rome koppelde de armenproblematiek aan het milieuvraagstuk. “De schreeuw van de armen, verenigd met de schreeuw van de aarde, weerklonk de afgelopen dagen op de VN-klimaattop COP26 in Glasgow. Ik moedig allen met politieke en economische verantwoordelijkheden aan om nu met moed en visie te handelen; tegelijkertijd nodig ik alle mensen van goede wil uit om actief burgerschap uit te oefenen voor de zorg van het gemeenschappelijke huis. Daarom opent vandaag, op de Mondiale Dag van de Armen, de inschrijving voor het platform Laudato si', dat de integrale ecologie bevordert.”

 Pope Francis addresses the crowd from the window of the apostolic palace overlooking St.Peter's square during his Angelus prayer on November 14, 2021