Pope Francis shakes hands with Cyprus' President Nicos Anastasiades during the pontiff's welcome ceremony at the Presidential Palace in Cyprus' capital Nicosia on December 2, 2021.

Nicosia, 3 december 2021 - Paus Franciscus heeft er bij de inwoners van het verdeelde eiland Cyprus op aangedrongen de dialoog aan te gaan. “We weten dat het geen gemakkelijke weg is, hij is lang en bochtig, maar er is geen alternatief voor verzoening”, zei de Heilige Vader gisteravond in de Cypriotische hoofdstad Nicosia tegen vertegenwoordigers van de regering, het maatschappelijk middenveld en het corps diplomatique. Hij zei dat gebaren van ontspanning en concrete stappen in de richting van een dialoog nodig zijn om de vreselijke kloof op dit eiland, een “parel van grote waarde”, te helen.

Hij is als pelgrim naar een “geografisch klein maar historisch rijk land” gekomen, vervolgde Franciscus. Een eiland dat door de eeuwen heen de volkeren niet heeft geïsoleerd, maar verenigd. “Cyprus, kruispunt van beschaving” en “raakvlak tussen Europa en het Oosten”, aldus de bisschop van Rome. Het eiland is daarom volgens hem geroepen om daden van vrede te verwezenlijken en “een open bouwplaats voor vrede” in het Middellandse-Zeegebied te zijn. 

De eerste christenen, vervolgde Franciscus, gaven een ongehoorde boodschap van schoonheid door de zachte kracht van de Heilige Geest. En Cyprus heeft in dit opzicht een bijzondere erfenis. Het eiland is “een boodschapper van schoonheid tussen de continenten” - met prachtige landschappen, architectuur, cultuur en archeologie. Net als een parel is Cyprus in de loop van een lange periode ontstaan uit verschillende lagen en culturen. 

Cyprus, dat in 1960 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, is sinds 1974 opgedeeld. Na jaren van soms gewelddadige spanningen tussen Griekse en Turkse Cyprioten en een staatsgreep door de Griekse Nationale Garde, hadden Turkse troepen het noorden van het eiland bezet. Daar werd in november 1983 de internationaal niet-erkende ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ uitgeroepen.

De paus vertrekt morgenvroeg van het eiland. Hij vliegt dan naar Athene. Tot 6 december zal Franciscus in Griekenland zijn.

Het is Franciscus’ tweede apostolische reis buiten Italië dit jaar. In september bezocht hij Hongarije en Slowakije, en in maart Irak.