Vaticaanstad, 16 mei 2021 - Paus Franciscus heeft de bevolking van Myanmar opgeroepen zich in te zetten voor vrede en broederschap tegen de achtergrond van voortdurende onderdrukking en geweld.
In navolging van Jezus drukte de bisschop van Rome de gelovigen op het hart om het geloof, de eenheid en de waarheid te bewaren. Daarbij moeten zij “niet toegeven aan de logica van haat en wraak”, maar “vastberaden naar de God van liefde kijken”, “terwijl er op aarde wordt gevochten en onschuldig bloed wordt vergoten”, zei de Heilige Vader vandaag tijdens een hoogmis in de Sint-Pietersbasiliek, die hij vierde met Myanmarese katholieken die in Rome verblijven.
Myanmar is sinds een militaire staatsgreep op 1 februari het toneel van repressie, geweld en economische achteruitgang. “Wanneer de belangen van individuele groepen, het streven naar winst en macht de overhand krijgen, ontstaan er altijd conflicten en verdeeldheid”, aldus de paus, die eraan toevoegde dat verdeeldheid het werk van de duivel is.
Franciscus waarschuwde christenen voor een leven van berusting en compromissen. Trouw zijn aan het Evangelie betekent volgens hem het uitoefenen van het “ambacht van vrede op plaatsen waar oorlog, geweld en haat heersen”. Ook wordt er van de christen een geëngageerdheid gevaagd, “zelfs met sociale en politieke beslissingen waarbij men zijn leven riskeert”. Alleen op die manier, zei hij, kan er iets veranderen. “De Heer heeft geen behoefte aan lauwe mensen”, vermaande de pontifex.
Gebed is noodzakelijk, aldus Franciscus. Bidden staat niet gelijk aan het weglopen voor problemen. Het is enige wapen “om liefde en hoop te behouden te midden van zoveel dodelijke wapens”. Een gebed vol protest en klaagzang is “meer welkom bij God dan andere gebeden in dergelijke situaties, omdat het uit een gewond hart komt”, zei de paus.
Aan de eucharistieviering namen ongeveer 200 mensen deel. Onder hen veel vrouwelijke religieuzen uit Myanmar. De lezingen werden voorgedragen in het Birmaans; de tussenzang was in het Zomi, een taal die wordt gesproken in de Myanmarese deelstaat Chin.
Anders dan gebruikelijk was er slechts één kardinaal aanwezig in de Sint-Pietersbasiliek: de Maltezer Mario Grech, secretaris-generaal van de Bisschoppensynode.