Rome, 10 februari 2025 – Paus Franciscus heeft vandaag het belang benadrukt van het behoud van inheemse culturen voor de hele mensheid. Dat doet hij in een boodschap aan de organisatoren en deelnemers van het Zevende Forum van Inheemse Volken, vandaag en morgen gehouden in het hoofdkwartier van de VN-organisatie IFAD (Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling) in Rome.
Voedsel
Het thema van het forum is ditmaal: ‘Het recht van inheemse volken op zelfbeschikking: een pad naar voedselveiligheid en voedselsoevereiniteit.’
Voorouderlijk erfgoed
Franciscus schrijft dat dit thema de mensheid oproept “om de waarde van inheemse volken te erkennen, evenals het voorouderlijke erfgoed van kennis en praktijken die de grote menselijke familie positief verrijken en haar kleuren met de gevarieerde kenmerken van hun tradities”.
Hoop
Volgens de paus biedt de bijeenkomst in Rome dezer dagen een “een horizon van hoop in de huidige tijd, die gekenmerkt wordt door intense en complexe uitdagingen en niet weinig spanningen”.
Bedreigd door multinationals
“Het verdedigen van het recht op het behoud van de eigen cultuur en identiteit betekent noodzakelijkerwijs het erkennen van de waarde van hun bijdrage aan de samenleving en het veiligstellen van hun bestaan en de natuurlijke hulpbronnen die ze nodig hebben om te leven. Dit wordt ernstig bedreigd door de toenemende toe-eigening van landbouwgrond door multinationals, grote investeerders en staten. Dit zijn schadelijke praktijken die het recht van gemeenschappen op een menswaardig bestaan bedreigen”, aldus de Heilige Vader.
Duurzame toekomst voor iedereen
“Land, water en voedsel zijn niet zomaar handelswaar, maar de basis van het leven en de band tussen deze volkeren en de natuur”, vervolgt de paus zijn boodschap. “Het verdedigen van deze rechten is daarom niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook een garantie voor een duurzame toekomst voor iedereen. Gevoed door het gevoel tot de menselijke familie te behoren, kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties kunnen genieten van een wereld die in overeenstemming is met de schoonheid en goedheid die Gods handen leidden bij het scheppen ervan.”
Minderheid in eigen land
Inheemse volken zijn bevolkingsgroepen die een bepaald grondgebied bewoonden voordat daar kolonisten of immigranten kwamen wonen, en die erin zijn geslaagd om hun eigen tradities levend te houden. De meeste inheemse volken zijn nu in de minderheid binnen de staat. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International worden er wereldwijd 250 tot 300 miljoen mensen tot de inheemse volken gerekend. Deze groepen worden voortdurend in hun bestaan bedreigd; in de geschiedenis is menig inheems volk vernietigd door etnische zuivering. “Vaak komen zij nog altijd met de nieuwkomers in conflict over zaken als landrechten, gebruik van de eigen taal, deelname aan bestuur en respect voor eigen tradities en wetten”, aldus Amnesty.