Vaticaanstad, 6 februari 2022 – Het is vandaag de Internationale Dag Vrouwelijke Genitale Verminking. Paus Franciscus stond er vandaag in zijn angelustoespraak bij stil.

“Ongeveer drie miljoen meisjes ondergaan deze procedure elk jaar, vaak in omstandigheden die zeer gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Deze praktijk, die helaas in vele delen van de wereld wijdverbreid is, doet afbreuk aan de waardigheid van de vrouw en ondermijnt haar lichamelijke integriteit in ernstige mate”, zei de paus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

Ook wees de Heilige Vader erop dat overmorgen de gedachtenis van de heilige Josephine Bakhita (1869-1947) wordt gevierd. In de Katholieke Kerk is het dan ook de Mondiale Dag van Gebed tegen de Mensenhandel.

Mensenhandel is een misdaad, zei de paus, die een diepe wond slaat, “toegebracht door het schandelijke nastreven van economische belangen zonder enig respect voor de menselijke persoon. Zoveel meisjes – we zien ze op straat – die niet vrij zijn, zijn slaven van mensenhandelaars, die hen aan het werk zetten en, als ze het geld niet brengen, hen slaan. Dit gebeurt vandaag in onze steden. Laten we daar ernstig over nadenken”.

“Geconfronteerd met deze plagen van de mensheid, betuig ik mijn leedwezen en verzoek ik degenen die verantwoordelijkheid dragen, vastberaden op te treden om zowel de uitbuiting als de vernederende praktijken waarvan vooral vrouwen en meisjes het slachtoffer zijn, te voorkomen”, aldus de paus.

Franciscus sprak daarop een bijzondere groet uit aan een groep vrouwelijke religieuzen van het initiatief Talitha kum, die op het Sint-Pietersplein waren. Deze organisatie zet zich in voor de bestrijding van slavernij en mensenhandel van meisjes en vrouwen in verschillende landen. De groep had een bronzen beeld van bijna twee meter lang van de Canadese beeldhouwer Timothy Schmalz meegebracht. Het toont de voormalige Soedanese slavin en latere vrouwelijke religieuze Josefine Bakhita als de beschermheilige van de tot slaaf gemaakte mensen. Het beeld (zie foto hieronder) is een geschenk aan het bisdom Rome en zal worden geplaatst in de parochie van San Bernardo di Chiaravalle.

This picture taken on February 6, 2022 show a sculpture by Canadian artist Timothy Schmalz representing the release of trafficked persons displayed in St. Peter's Square prior the Pope Francis' Angelus prayer.