Paus Franciscus heeft aan het einde van de middag het Heilig Triduüm geopend met de viering van de Mis van het Laatste Avondmaal. Dat deed hij in een huis van bewaring in Velletri, enkele tientallen kilometers ten zuidoosten van Rome.
De bisschop van Rome werd rond half vijf ontvangen door de directrice, de vicedirectrice, de commandante van de penitentiaire politie en de aalmoezenier van de gevangenis. Vervolgens begroette Franciscus het civiel personeel, politiebewaarders en gevangenen.
De Heilige Mis werd opgedragen in de theaterzaal van de inrichting. Tijdens het ritueel van de voetwassing waste en kuste hij de rechtervoet van twaalf mannelijke gevangenen: negen Italianen, één Braziliaan, één Ivoriaan en één Marokkaan.
Vóór het aantreden van Franciscus als bisschop van Rome in 2013 waste een paus de voeten van twaalf mannelijke geestelijken. In de passage van het Johannes-evangelie over het Laatste Avondmaal wast Jezus immers de voeten van de apostelen, alle twaalf mannen. Het liturgische voorschrift was dat de hoofdcelebrant de voeten van mannen wast. Franciscus brak met dit gebruik door ook de voeten van vrouwen te wassen.
Zoals hij gewoon was als aartsbisschop van Buenos Aires greep Franciscus het voetwassingsritueel op Witte Donderdag aan om te laten zien dat de Kerk geroepen is tot dienstbaarheid aan de zieken, de armen, de vreemdelingen en de gevangenen.
In 2013 waste de Argentijnse paus de voeten van twaalf jeugdige gedetineerden, in 2015 van twaalf gehandicapten, in 2015 van zes mannelijke en zes vrouwelijke gedetineerden (en van een kind), in 2016 van twaalf mannelijke en vrouwelijke asielzoekers, in 2017 van twaalf gedetineerden (twee levenslang veroordeelden, drie vrouwen en een ex-moslim die in juni zou worden gedoopt), en in 2018 van twaalf mannelijk gedetineerden uit verschillende landen (onder twee moslims en een boeddhist).
Vanochtend ging de paus in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek voor in de chrismamis, de viering waarbij de sacramentele oliën worden gewijd en priesters hun geloften hernieuwen. In zijn homilie zei Franciscus tot zijn broeders in het priesterambt: “Wij zijn gezalfd om te zalven.”