Vaticaanstad, 7 februari 2021 – Voor het eerst sinds 20 december heeft paus Franciscus zijn zondagse angelustoespraak weer gehouden vanuit een venster van het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis in plaats van in de bibliotheek aldaar. Enkele honderden gelovigen stonden op het Sint-Pietersplein in de regen naar hem te luisteren. Ze hoorden hem onder meer zeggen dat hij zich grote zorgen maakt over de toestand in Myanmar, over het dramatische lot van arme migrerende weeskinderen en over de toekomst van Italië, omdat het land volgens hem onderhevig is aan een “demografische winter”.
De paus sprak ook over de Giornata per la vita ('Dag voor het Leven'), die vandaag in Italië wordt gevierd. In een geïmproviseerde tekst voegde Franciscus aan zijn uitgeschreven toespraak toe dat hij bezorgd is over de toekomst van Italië. Die is volgens hem in gevaar omdat de bevolking er niet voldoende groeit.
“Sta mij toe iets toe te voegen. Waar ik me zorgen over maak is de Italiaanse demografische winter. In Italië is het aantal geboortes gedaald. De toekomst is in gevaar. Laten we deze bezorgdheid ter harte nemen. En laten we zoeken naar oplossingen zodat er een einde komt aan deze demografische winter en dat er een nieuwe lente van kinderen zal opbloeien.”
Het is niet de eerste keer dat Franciscus blijk geeft van zijn bezorgdheid over de lage aanwas van het aantal burgers van Italië. Al vanaf het eerste jaar van zijn pontificaat roept hij Italiaanse jongeren op niet te lang te wachten met het stichten van een gezin.
Met een bevolking die op 1 augustus 2020 door het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT op 59.991.186 werd geschat, is Italië het op twee na dichtstbevolkte land van de Europese Unie (na Duitsland en Frankrijk) en het 23ste van de wereld. Bovendien heeft het land een bevolkingsdichtheid van 200,71 inwoners per vierkante kilometer, wat hoger is dan het Europese gemiddelde.
De Italiaanse bevolking bleef tussen 1981 en 2001 vrijwel ongewijzigd, maar zij begon in het eerste decennium van het derde millennium weer te stijgen, voornamelijk als gevolg van immigratie.
Volgens een ISTAT-onderzoeksrapport van 15 december 2020 bestaat slechts 13 procent van de Italiaanse ingezetenen uit kinderen van 0 tot 14 jaar. Drie jaar daarvoor was dat nog 13,5 procent. 23,2 procent van de bevolking is 65 jaar en ouder; dat was in 2017 22,6 procent.
Demografisch gezien blijft Italië een van de landen met het laagste geboortecijfer ter wereld. In 2019 werden er 420.084 kinderen geboren, bijna 20 duizend minder dan het jaar ervóór en ruim 156 duizend minder in vergelijking met 2008, aldus ISTAT.