New York (CNA), 19 september 2023 - Tijdens een gisteren gevoerd gesprek met de Amerikaanse oud-president Bill Clinton drong paus Franciscus aan op sterkere actie tegen klimaatverandering. Ook riep hij op tot diplomatie in plaats van oorlog, bevorderde hij een betere toegang tot gezondheidszorg voor kinderen en benadrukte hij de crises waar migranten en vluchtelingen mee te maken hebben.
“Het is belangrijk om een cultuur van ontmoeting te verspreiden, een cultuur van dialoog, een cultuur van luisteren en van begrip”, zei paus Franciscus in een virtuele bijdrage op de Clinton Global Initiative-bijeenkomst 2023 van de Clinton Foundation.
Paus Franciscus was de eerste van verschillende gasten die het publiek toespraken tijdens het evenement in New York City, dat gericht was op verschillende humanitaire inspanningen van de non-profitsector. De stichting speelde een video af die de betrokkenheid van Franciscus bij het pauselijk Bambino Gesù-kinderziekenhuis toonde. Daarop zei Clinton: “Het is noodzakelijk om van gedachten te wisselen over hoe bij te dragen aan het algemeen welzijn en hoe de meest kwetsbare mensen niet achter te laten, zoals kinderen die, via de Bambino Gesù Stichting, aan de basis staan van onze ontmoeting”, aldus de voormalige president.
Tijdens het gesprek riep de paus op tot actie tegen wat hij noemde “de ecologische catastrofe” van klimaatverandering “voordat het te laat is”. Hij zei dat mensen actie moeten ondernemen “nu het nog kan” en legde uit dat dit de reden is dat hij een nieuw document aan het schrijven is als vervolg op zijn encycliek Laudato si'.
De pontifex betreurde ook de “oorlogswind die over de wereld waait” en voegde eraan toe dat “we een grote en gedeelde verantwoordelijkheid op ons moeten nemen”.
“Het is tijd dat de wapens stoppen en dat we terugkeren naar de dialoog, naar diplomatie”, benadrukte de paus. “Laat de plannen voor verovering en militaire agressie ophouden. Daarom herhaal ik: nee tegen oorlog; nee tegen oorlog.”
Bij het overwegen van de strijd van vluchtelingen en migranten, benadrukte Franciscus de noodzaak om over hen te praten als personen, “mannen, vrouwen en kinderen”, en niet simpelweg over hen te denken als aantallen. Hij zei dat mensen moeten denken aan “de ogen van de kinderen die we hebben gezien in vluchtelingenkampen”.
De paus gaf ook een toelichting op het werk van het Bambino Gesù-ziekenhuis, dat volgens hem “niet de problemen van alle kinderen in de wereld kan oplossen; maar het wil wel een teken zijn, een getuigenis dat het mogelijk is om door veel strijd groot wetenschappelijk onderzoek gericht op kinderen en het gratis opvangen van mensen in nood samen te brengen”.
“In deze verschrikkelijke, door oorlog getekende maanden heeft [het ziekenhuis] meer dan 2.000 jonge patiënten uit Oekraïne behandeld die met hun ouders en familieleden hun land zijn ontvlucht”, zei paus Franciscus.
De Heilige Vader zei dat op het gebied van gezondheid “de eerste en meest concrete vorm van naastenliefde de wetenschap is, het vermogen om te genezen, dat echter voor iedereen toegankelijk moet zijn.” Hij noemde het ziekenhuis een “concreet teken van naastenliefde en barmhartigheid van de Kerk”. De paus voegde toe: “Er zijn ziekten die niet kunnen worden genezen, maar er zijn geen kinderen die niet kunnen worden verzorgd.”
Clinton bedankte paus Franciscus voor het toespreken van de bijeenkomst en “voor het zeggen van iets waarvan ik hoop dat het voor iedereen iets zal betekenen”. Hij zei dat een van de moeilijkste dingen in het openbare leven is om “iedereen ervan te overtuigen dat hij of zij een rol te spelen heeft”.
“Ik denk dat u ons allemaal het gevoel geeft dat we macht hebben en misschien is dat wel uw grootste kracht als paus”, zei Clinton. “Dat u iedereen, zelfs mensen die geen lid zijn van de Rooms-Katholieke Kerk, laat voelen dat ze macht hebben en dat ze daarom verantwoordelijkheid dragen.”