Parijs, 18 maart 2024 – De Conferentie van de Bisschoppen van Frankrijk (CEF) verhardt haar verzet tegen een binnenkort te behandelen wetsvoorstel inzake hulp bij zelfdoding. Zij waarschuwt tegen een volgens haar misleidende definitie van menselijke solidariteit.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde vorige week in een interview met de kranten La Croixen Libération een wetsvoorstel aan dat de weg moet vrijmaken voor “geassisteerde stervensbegeleiding”onder “strikte voorwaarden”. Hij noemde het een “wet van broederschap”.

CEF-voorzitter en aartsbisschop van Reims, mgr. Eric de Moulins-Beaufort, noemt Macrons aanprijzing van de wet misleidend. “Tot nu toe betekende broederschap iemand tegenhouden die zelfmoord wilde plegen en hem begeleiden tot het einde. Zou het nu betekenen toekijken bij de zelfmoord of helpen bij het plegen ervan?”, zegt de CEF-voorzitter in Le Journal du Dimanche.

“We moeten met oneindig respect luisteren naar alle kreten, alle pijn. Maar de wet heeft een algemene reikwijdte, het verandert onze manier van leven en denken en, heel direct, het zal ons gezondheidszorgsysteem veranderen”, aldus De Moulins-Beaufort.

Het bieden van goede zorg aan mensen die zwaar te lijden hebben, vereist volgens de aartsbisschop aanzienlijke financiële en menselijke investeringen; het organiseren van de zelfmoord van een paar mensen zal echter niet veel kosten. “Bovendien is de dood van een mens een verlies voor de hele mensheid. De dood van een persoon is geen strikt individuele aangelegenheid, net zo min als zijn leven dat is.”

Macron wil dat volwassen patiënten die “volledig toerekeningsvatbaar” zijn, die lijden aan een “ongeneeslijke ziekte” en van wie het lijden “niet te verlichten” is, voortaan een verzoek om hulp bij zelfdoding zouden moeten kunnen indienen bij een medische commissie. Minderjarigen en mensen met psychiatrische of neurologische ziekten die het onderscheidingsvermogen belemmeren, zoals de ziekte van Alzheimer, zijn van het wetsvoorstel uitgesloten.

Op 17 mei zal het Franse parlement het wetsvoorstel in behandeling nemen.