Rome, 21 december 2022 - Het Vaticaan heeft emeritus bisschop Emmanuel Lafont van Cayenne (Frans Guyana) schuldig bevonden aan seksueel misbruik. Hij is veroordeeld tot een leven van gebed en boetedoening in een klooster in Frankrijk.
Meerdere bronnen hebben aan de Franse krant La Croix bevestigd dat het Dicasterie voor Bisschoppen de 77-jarige prelaat afgelopen oktober schuldig had bevonden. Zijn veroordeling kwam na een canoniek onderzoek dat in april 2021 was geopend. Elke pastorale activiteit is Lafont verboden. Ook mag hij zijn bisschoppelijke insignes (mijter, de kromstaf, ring) niet meer dragen. Verder wordt hem ontzegd in contact te treden met zijn kennissen in Frans Guyana en met jonge migranten.
De Vereniging voor Waarheid, Transparantie en Ethiek van het bisdom Cayenne, het enige katholieke diocees van Frans Guyana, is op de hoogte van het canonieke decreet betreffende Lafont, die van 2004 tot 2020 diocesaan bisschop van Cayenne was. “Zonder, uit respect voor de wet, vooruit te lopen op de bewezen feiten waarvan wij niet op de hoogte zijn, lijkt het ons belangrijk emotioneel verbonden te zijn met de vermeende slachtoffers, die ons over hun lijden hebben verteld”, aldus Patrick Louis-Ferdinand, de voorzitter van de vereniging. Dit netwerk van Guyanese katholieken werd eind 2020 opgericht, enkele weken nadat bisschop Lafont op zijn 75e verjaardag met emeritaar ging. Het oorspronkelijke doel van de groep was om te proberen “licht te werpen” op “de ondoorzichtige werking van het bisdom Cayenne”.
Het canonieke onderzoek werd verricht door aartsbisschop-metropoliet David Macaire van Fort-de-France (Martinique), de kerkprovincie waartoe Cayenne behoort. Het werd ingesteld nadat La Croix in april 2021 had onthuld dat er twee klachten tegen de emeritus bisschop waren ingediend bij de politie in de hoofdstad van Frans Guyana. De ene klacht, ingediend door een jonge Haïtiaanse asielzoeker, betrof “misbruik van zwakte”. De andere werd ingediend door een voormalige bisdommedewerker die Lafont beschuldigde van morele intimidatie.
De 27-jarige Haïtiaanse asielzoeker vertelde onderzoekers dat de bisschop hem huisvesting aanbood in ruil voor seks. Volgens nieuwsblad Marianne getuigden ook twee diocesane medewerkers dat ze kennis hadden van seksuele relaties tussen Lafont en jonge mannen die hij in zijn woning ontving. De bisschop ontkende dit categorisch, zelfs tijdens zijn canoniek proces, en gaf alleen toe dat het hem “aan voorzichtigheid ontbrak” toen hij jonge mannen bij hem thuis ontving.
Hoewel hij door de kerkelijke autoriteiten is veroordeeld, blijft bisschop Lafont voor de burgerlijke rechtspraak onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Momenteel loopt tegen hem een vooronderzoek door het parket van Cayenne. Hij wordt verdacht van mensenhandel, hulp aan illegalen en schending van vertrouwensrelaties.
Emmanuel Lafont werd in 1945 in Parijs geboren. In 1970 werd hij priester gewijd voor het bisdom Tours. Toen hij in 2004 in Frans Guyana aankwam, had hij een solide reputatie. Met dertien jaar ervaring in Zuid-Afrika tijdens de apartheid werd de “priester van Soweto” warm onthaald door de katholieken van het Zuid-Amerikaanse land.
Hij nam in 2019 in Vaticaanstad deel aan de Bijzondere Assemblee van de Bisschoppensynode over het Amazonegebied en schreef zelfs het voorwoord voor de Franse editie van Querida Amazonia, de postsynodale exhortatie van paus Franciscus. Lafonts visie op de Kerk als gastvrij en dicht bij de mensen, had hem de steun opgeleverd van velen, zowel in het Vaticaan als in de media.