Parijs, 14 april 2021 - De Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF) plant de oprichting van een nationaal canoniek tribunaal. Dat is een van de uitkomsten van de plenaire voorjaarsvergadering van het Franse episcopaat. 

Canonieke (kerkrechtelijke) tribunalen op diocesaan en metropolitaan niveau houden zich voornamelijk bezig met de nietigverklaring van huwelijken. Daardoor is er te weinig slagkracht voor de vervolging van verdachten van seksueel misbruik. Een interdiocesaan straftribunaal op nationaal niveau zou dat tekort kunnen opvangen.

“Veel mensen lijden onder de traagheid van de canonieke procedures omdat het ambtelijk apparaat vaak wordt overweldigd”, zegt CEF-voorzitter Eric de Moulins-Beaufort, de aartsbisschop van Reims, tegenover dagblad La Croix. 

“De oprichting van een nationale structuur is ook ingegeven door de moeilijkheid om het personeel van het ambtelijk apparaat te vernieuwen”, aldus mgr. De Moulins-Beaufort.

Geestelijken die zijn aangeklaagd bij de kerkelijke autoriteiten op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen en andere kwestsbare personen, worden bij een veroordeling uit de clericale staat verwijderd. 

Als een bisschop of een religieus overste een misbruikklacht over een geestelijke krijgt, dan is hij verplicht om dat te melden bij de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome. Die kan de vervolging dan delegeren aan het betreffende diocesane tribunaal of indien aanwezig interdiocesaan tribunaal. 

Het beleid van de CEF ten aanzien van de strijd tegen pedofilie in de kerk omvat vier “dimensies”: het gedenken van het leed dat de slachtoffers is aangedaan; de preventie van misbruik; het begeleiden van daders; financiële genoegdoening.

Slachtoffergroepen hebben wat de eerste dimensie betreft voorgesteld om in Lourdes een nationaal monument neer te zetten. De CEF heeft daar positief op gereageerd en overweegt ook de bouw van diocesane memorialen.