"Dit boek is een grote leugen, een aanklacht tegen iemand die zich niet meer kan verdedigen", vertelt Frits over het boek "Het verraad van Anne Frank". Uitgeverij Ambo Anthos stopt voorlopig met het drukken van nieuwe exemplaren van het boek. Barend noemt het: "De enige juiste beslissing."

Frits Barend

In het boek verklaart een coldcaseteam, dat jarenlang onderzoek heeft gedaan, dat de kans dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh, Anne Frank voor 85 tot 87 procent zou hebben verraden. Het onderzoek leidde tot veel kritiek. Het boek had volgens Frits Barend dan ook bij de eerste onthulling uit de handel moeten worden genomen.

'Kritischer houding'

 

Still uit uitzending

In de verklaring van de uitgeverij staat onder andere dat 'een kritischer houding hier mogelijk was geweest'. Frits Barend reageert daarop: "Jullie zijn ook niet heel kritisch geweest." Waarop hij doelt op de uitzending van M op 17 januari, waarin de initiator van het coldcaseteam te gast was.

Otto Frank
29 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Met de vraag ‘Wie verraadde Anne Frank?’ heeft een coldcaseteam zich jarenlang bezig gehouden. Er werden 30 researchers, historici, data-analisten en oud FBI-agent Vince Pankoke werden ingezet om dit uit te zoeken. En er is nu, na zes jaar, een conclusie: Anne Frank is zeer waarschijnlijk verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Aan tafel zit de initiator van het coldcaseteam, Thijs Bayens, forensisch psycholoog Bram van der Meer en Peter Kroesen van het Stadsarchief in Amsterdam.

Commercieel scoren 

"Dat hebben ze gedaan in de kranten, 's ochtends opende het Parool met: ‘Verrader Anne Frank gevonden'", parafraseert Frits Barend aan tafel bij M. "Terwijl de verrader helemaal niet gevonden is", voegt hij toe. "Ik geloof dat er 27 mensen in totaal beschuldigd worden van het mogelijk verraad van Anne Frank. Er zijn al verschillende boeken over verschenen, ik heb ze allemaal gelezen. En niemand weet het zeker."

'Vrijwel geen bewijs'

Historicus Van der Boom heeft begrepen dat de familie nog met een verklaring komt. "Maar het is natuurlijk heel schandalig om iemand wereldwijd als de verrader van het allerbekendste oorlogsslachtoffer ooit aan te wijzen, als je daar geen bewijs voor hebt." Dat is volgens hem de kern van de zaak. "Er is gewoon vrijwel geen bewijs."

Benieuwd naar het hele gesprek? Bekijk het hieronder.

Schrijf je in voor M's nieuwbrief