S Maria in Trastevere

Rome, 27 januari 2022 – Gisteren is op diverse locaties gebeden voor de vrede, nu Europa opnieuw gevaar loopt het toneel te worden van een grootschalige oorlog. Westerse mogendheden vrezen dat de Russische president Vladimir Poetin op het punt staat het bevel te geven om Oekraïne binnen te vallen; zij voeren de druk op Rusland op en dreigen met militaire en economische maatregelen.  

De rooms-katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio, die zich intensief bezighoudt met vredesvraagstukken, hield gisteravond in Rome en in de Oekraïense hoofdstad Kiev diensten, tijdens welke in het bijzonder gebeden werd voor het afnemen van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Paus Franciscus had afgelopen zondag daartoe opgeroepen.

In de Romeinse basiliek Santa Maria in Trastevere, waar Sant’Egidio geregeld vieringen houdt, voerde aartsbisschop Paul Richard Gallagher gisteren het woord. Deze Britse curieprelaat is het hoofd van de sectie Betrekkingen met de Staten van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Hij zei dat het een schande is dat degenen die het meest te lijden hebben onder conflicten, degenen zijn die het minst in staat zijn om die conflicten te voorkomen.

“We weten allemaal hoe tragisch oorlog is en we hebben de ernstige gevolgen ervan voortdurend voor onze ogen, nog duidelijker in deze tijd”, zei Gallagher tijdens de vredesbijeenkomst.

Gisterochtend deed paus Franciscus opnieuw een dringende vredesoproep tot alle betrokken mogendheden. “Alstublieft, geen oorlog meer”, zei hij, zich richtend tot de machthebbers. “Laten we de Heer met aandrang vragen dat dit land [Oekraïne] broederschap mag zien opbloeien en wonden, angsten en verdeeldheid mag overwinnen", voegde hij eraan toe.

Website Sant'Egidio

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zei gisteren in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken dat “de zorgen van Rusland serieus genomen moeten worden” in het conflict met Oekraïne. Ook verwijt Wang de Verenigde Staten “verkeerde woorden en daden”.

Blinken sprak met Wang om “de economische risico's van verdere Russische agressie tegen Oekraïne” onder de aandacht te brengen, schrijft hij op Twitter. Ook benadrukt Blinken zijn zorgen over de veiligheid als gevolg van de Russische acties. Hij spreekt over wereldwijde gevolgen als de spanning verder oploopt en stelt dat “de-escalatie en diplomatie” noodzakelijk zijn.

Wang zegt echter dat de zorgen van Rusland over onder meer de rol van de NAVO in de situatie rond Oekraïne serieus moeten worden genomen. De Chinese buitenlandminister stelt dat “regionale veiligheid niet gegarandeerd kan worden door het versterken of uitbreiden van militaire bondgenootschappen”.

Volgens de Chinese regering kan de situatie in Oekraïne opgelost worden door terug te grijpen op een vredesplan dat in Minsk in Belarus werd overeengekomen. Dat plan ligt echter in de ijskast omdat Oekraïne en Rusland elkaar ervan beschuldigen de overeenkomst te hebben geschonden.

Het gewapende conflict in Oost-Oekraïne tussen Russisch gezinde separatisten en Oekraïense regeringstroepen begon in februari 2014 en concentreerde zich op de streek van het Donetsbekken (Donass). De aanleiding was de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj na pro-Westerse betogingen (Euromaidan genoemd) en de bezetting van Rusland van de Krim. Het conflict heeft meer dan 14.000 levens geëist en ongeveer 1,3 miljoen mensen uit hun huizen verdreven.

Rusland heeft naar schatting 100.000 troepen naar de Oekraïense grens gestuurd. De Amerikaanse president Joe Biden zei op 19 januari dat hij verwachtte dat de Russische president Vladimir Poetin het bevel zal geven tot een invasie.