22-11-2018

Wetenschappers hebben op basis van DNA het gezicht van de in 1240 gestorven Franse kardinaal Jacques de Vitry digitaal gereconstrueerd. Van hem zijn geen portretten bewaard gebleven.

“Deze digitale reconstructie is het resultaat van drie jaar onderzoek”, legt coördinator Fiona Lebecque uit aan VRT NWS. “We zijn ook niet 100 procent zeker dat het de kardinaal is. Dit is nog maar het begin van het onderzoek, maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat hij het niét is.”

“Voor deze reconstructie hebben we eerst een scan gemaakt van de schedel van Jacques de Vitry en die resultaten hebben we aangevuld met het DNA dat we konden vinden.”

Jacques de Vitry was historicus en theoloog. Hij was biechtvader van de beroemde Brabantse mystica Maria van Oignies en verbleef tot aan haar dood in 1213 in haar omgeving. Tijdens de kruistochten was Jacques bisschop van Akko. Paus Honorius III consacreerde hem tot bisschop. Paus Gregorius IX verhief hem in 1229 tot kardinaal.

Bij zijn dood in 1240 was hij deken van het Kardinalencollege. Een jaar later werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar de priorij van Oignies in Henegouwen.

“In de loop der tijden zijn die resten verschillende keren verplaatst, maar de botten die we hebben onderzocht stammen zeker uit de 13de eeuw”, vertelt Lebecque aan VRT NWS. “Het onderzoek bewijst ook dat er maar één man ligt begraven, en ook de leeftijd komt overeen. Hij kán het zijn, verder kunnen we voorlopig niet gaan. Zijn DNA kunnen we niet meer controleren bij nazaten, want die zijn er niet. Het blijft voor ons als onderzoekers toch bijzonder om nu oog in oog te kunnen staan. De eerste keer dat ik de foto zag, kreeg ik echt kippenvel.”