Grieks-orthodoxe priester neergeschoten in Lyon

Lyon (AFP) 31 oktober 2020 - Een Grieks-orthodoxe priester is vandaag neergeschoten voor zijn kerk in de Franse stad Lyon. De dader maakte zich uit de voeten, aldus de politie. Over het motief van de daad was nog niets bekend. Het kan een persoonlijke afrekening zijn geweest, melden Franse media.

De geestelijke werd twee keer beschoten toen hij rond 16.00 uur  de kerk aan het sluiten was. Hij raakte levensgevaarlijk gewond. De priester zou in het verleden ruzie hebben gehad met een man die hem toen ook aanviel.

Frankrijk staat op scherp na een reeks terreurdaden door moslimextremisten. Eergisteren werden drie mensen met een mes gedood in een katholieke kerk in Nice. Onlangs was een leraar onthoofd omdat hij in de klas spotprenten van de moslimprofeet Mohammed had laten zien in een les over de vrijheid van meningsuiting.

Volgens de nieuwswebsite Actu17 heeft politie van de Franse hoofdstad Parijs mogelijk een nieuwe aanslag verijdeld. Een man met een groot keukenmes en een koran kon op straat worden gearresteerd.

De moeder van de 20-jarige verdachte had alarm geslagen nadat haar zoon had gezegd dat hij een aanslag wilde plegen en de woning had verlaten. De politie begon meteen een grote zoektocht. Hij kon al vrij snel worden aangehouden. De politie onderzoekt nu wat de verdachte daadwerkelijk van plan was.