Baltimore, 19 juni 2021 - De rooms-katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten hebben met grote meerderheid hun goedkeuring gegeven aan het plan om een document op te stellen over de “betekenis van de eucharistie in het leven van de Kerk”. Na een lang debat tijdens hun verlate virtuele lentevergadering (16-18 juni) stemden 168 bisschoppen voor het plan en 55 tegen; er waren 6 onthoudingen.
Het resultaat, dat vrijdag werd bekendgemaakt, geeft de doctrinaire commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie (USCCB) de opdracht het document op te stellen en ter discussie voor te leggen tijdens de herfstvergadering in november.
LEES: Vaticaan remt Amerikaans episcopaat af (11 mei 2021)
Meer dan twee uur lang wisselden 43 bisschoppen op 17 juni van gedachten over de vraag of een dergelijk document wel nodig is in een tijd waarin katholieken weer regelmatig fysiek aan de mis deelnemen nu de coronamaatregelen versoepeld worden. Tegenstanders van het document vrezen dat het de eenheid binnen de USCCB te zwaar onder druk zal zetten omdat de eucharistie volgens hen wordt ingezet in een politieke strijd en in de zogenoemde Culture War. De kwestie is namelijk deze: mogen katholieke politici die de abortus als vrouwenrecht propageren wel tot de communie worden toegelaten? Deze vraag is hoogst actueel omdat president Joe Biden, die zichzelf presenteert als een vrome katholiek, standpunten uitdraagt op het gebied van medische ethiek en genderpolitiek, die haaks staan op de officiële katholieke leer.
Veel Amerikaanse bisschoppen zeggen dat het nieuwe document helder moet maken dat de communiegang niet verenigbaar is met vrijzinnige opvattingen over het menselijk leven. De meest uitgesproken vertegenwoordiger daarvan is aartsbisschop Joseph Naumann van Kansas. De factie die tegen een communieverbod is, vinden dat de Kerk daarmee gevaar loopt het land nog verder te verdelen en de eucharistie misbruiken voor partijpolitiek. Tot die factie behoren de kardinalen Blase Cupich (Chicago) en Joseph Tobin (Newark), die nauwe banden met paus Franciscus hebben.
Wil het op te stellen document geldingskracht hebben, dan moet er in november een tweederdemeerderheid zijn die met de inhoud ervan instemt; tevens moet de Heilige Stoel het document goedkeuren.