Tilburg, 24 november 2021 - Volgende week verschijnt een bijzonder handboek. Daarin wordt aangegeven welke rituele antwoorden er geboden kunnen worden op natuurrampen, oorlogen, aanslagen en ‘trage rampen’ zoals de klimaatverandering en coronapandemie. 

Het boek is getiteld Handbook of Disaster Ritual en is samengesteld door de Nederlandse theologen Martin Hoondert, Paul Post, Mirella Klomp en Marcel Barnard. 

In het eerste deel van het handboek beschrijven diverse auteurs vanuit verschillende perspectieven wat een ramp is en op welke manieren rampen en de rituele praktijken die daarmee samenhangen te geanalyseerd en geëvalueerd kunnen worden.

In het tweede deel geven de auteurs een reeks concrete voorbeelden van rampen en rituele praktijken van over de hele wereld, zoals gebedswakes, protestmarsen en onthullingen van monumenten. Deze cases laten zien dat ‘ramp’ een breed concept is (van natuurramp tot man-made disaster). De rituele praktijken worden diepgaand bestudeerd. Ook rituelen in relatie tot de coronapandemie komen ter sprake.

Het derde deel betreft enkele thema’s zoals de rol van excuses, theater als rituele praktijk en het gebruik van de mobiele telefoon bij verslaglegging van rampen.

Aan het Handbook of Disaster Ritual heeft een groot internationaal team van geleerden meegewerkt. In het brede onderzoeksdomein van rampen (‘disaster studies’) biedt het boek volgens Tilburg University “een vernieuwend en relevant perspectief”.

Hoofdsamensteller Martin Hoondert is universitair hoofddocent 'Muziek & Ritueel' aan de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences en doet onderzoek naar muziek en betekenis, rituelen rond de dood en herdenkingen.