Wat maakt Hans Klok zo geliefd?

Wapperende haren en laag uitgesneden witte blouses: Kruispunt richt de blik op illusionist Hans Klok.

Deze maand ging zijn show Vegas in première in het theater van de Harbourclub Amsterdam. Hij staat bekend als tomeloos ambitieus, mateloos optimistisch, verslaafd aan het podium en het applaus. ‘Imago is dat wat je niet bent’, zegt hij zelf. Zijn biograaf, zijn broer en intieme vrienden vertellen wat er schuilgaat achter de wondere wereld van illusies. Over zijn geloof, het verlies van zijn vader en een van zijn Diva’s of Magic, zijn drijfveren en zijn grote hart voor anderen.

'Imago is dat wat je niet bent'

Hans Klok

Komiek André van Duin weet het nog goed: een jonge illusionist die optrad in zijn revue. Het zou zijn doorbraak worden naar het grote publiek. Wat herinnert hij zich van de jonge Hans Klok? Broer Wouter Klok, die een tijd voor Hans gewerkt heeft, schetst het gezin van vroeger. Hoe was het om op te groeien met een broertje dat het gezinsleven al snel in het teken zette van zijn tomeloze goochel-ambities? 

Vriend en vakgenoot Peter Vogel kent Hans vanaf zijn tiende, toen ze samen op goochel-les zaten. Ze deden mee aan talloze wedstrijden, waarbij Peter één keer won van Hans. ‘Zoals hij werkt en leeft, die keuze maakt bijna niemand. Hij staat waar hij nu is door zijn gedrevenheid.’ Zarina Potapova is een van de Diva’s of Magic. Zij en Hans begrijpen elkaar zonder woorden. Ze roemt de goede sfeer die Hans om zich heen weet te creëren en waarin ze al dertig jaar gedijt. Nooit gedoe, nooit haat en nijd.

'Niemand vindt Hans Klok een eikel'

Biograaf Marcel Langedijk

Wat drijft Hans Klok? Is het zijn verslaving aan applaus, zijn hang naar erkenning? Wat maakt hem toch zo alom geliefd? En wat is het verhaal van Marly, een van zijn trouwste fans die in mei dit jaar overleed? Peter Vogel: ‘Marly is iemand die een eenzame uitvaart had gekregen, als Hans zich niet over haar had ontfermd.’

Bekijk hier deze aflevering