Londen, 11 november 2024 – Kardinaal Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster, heeft de katholieken in Engeland en Wales opgeroepen om samen met hem en zijn collega-bisschoppen deze week een ‘heilig uur’ te houden voor de verwerping van een Brits wetsvoorstel om hulp bij zelfdoding te legaliseren.
De rooms-katholieke bisschoppen van Engeland en Wales zullen op woensdag 13 november vanaf 17.30 uur samenkomen om bij het Allerheiligste Altaarsacrament te bidden voor de bescherming van de waardigheid van het menselijk leven. Daarmee geven zij uitdrukking aan hun hoop dat het Britse Lagerhuis het wetsvoorstel Terminally Ill Adults (End of Life) zal verwerpen wanneer het na een debat in tweede lezing op 29 november in stemming wordt gebracht.
Labour-leider staat stemmen naar eigen geweten toe
Het wetsvoorstel werd gedaan door parlementariër Kim Leadbeater van de Labour-partij. Premier Keir Starmer, ook van Labour, heeft zijn partijgenoten toegestaan om bij het stemmen zich door hun eigen geweten te laten leiden.
Euthanasie is in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan. Leadbeaters wetsvoorstel beoogt niet om artsen toe te staan terminaal zieken op dier eigen verzoek te doden, maar om terminaal zieke volwassenen toe te staan, met inachtneming van waarborgen en bescherming, hulp aan te vragen en te ontvangen bij het beëindigen van hun eigen leven.
Heilig uur
Een holy hour is een zekere periode van stille aanbidding bij de Heilige Hostie, uitgesteld in een monstrans. Het wordt beschouwd als een krachtig middel om in aanwezigheid van Christus bij God vrede en heil af te smeken.
Kardinaal Nichols, voorzitter van de katholieke bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, zegt in een videoboodschap: “Wij bidden dit heilig uur voor de waardigheid van het menselijk leven. In het bijzonder richten we ons op het levenseinde en bidden we samen voor het Heilig Sacrament dat hulp bij zelfdoding geen wet wordt in ons land.”
Leven is een geschenk van God
De rooms-katholieke kerkleider hekelt de opvatting dat ons leven ons eigen bezit zou zijn, waarmee we kunnen doen wat we willen. “Wij zijn een geschenk van God, een geschenk dat uit vrijheid is gegeven. En als God er klaar voor is, worden we naar Hem teruggeroepen.”
Tijdens het heilig uur wil kardinaal Nichols dat de Kerk bidt dat harten en geesten openstaan voor de waarheid over de waarde, het belang en de schoonheid van elke menselijke persoon. “We bidden vurig dat we geen stap zullen zetten in de wetgeving die een zogenaamd ‘recht om te sterven’ promoot. Dat zal hoogstwaarschijnlijk een plicht tot sterven worden en artsen en medisch personeel onder druk zetten om te helpen leven te nemen in plaats van te zorgen, te beschermen en te genezen.”
Palliatieve zorg
De kardinaal voegt eraan toe: “Als u bidt, denk dan alstublieft aan degenen die zoveel zorg en begeleiding bieden aan mensen die hun laatste dagen en uren tegemoet gaan. Bid in het bijzonder voor degenen die in de palliatieve zorg werken: verpleegkundigen, artsen, ziekenbezoekers. Ze doen fantastisch werk met zorg en mededogen, maar ze hebben meer middelen nodig. Dáár zouden we in moeten investeren, niet in een stuk wetgeving dat ons kwetsbaar maakt en onder druk zet om een einde aan ons leven te maken.”
Ter afsluiting van zijn boodschap zegt kardinaal Nichols: “Dit is een belangrijk moment in onze geschiedenis. Schrijf alstublieft naar uw parlementslid en geef uw mening. Velen hebben nog niet besloten hoe ze zullen stemmen. Moge God ons allen zegenen, onze landen en degenen die onze wetten maken met de moed om een cultuur van leven te omarmen en te handhaven.”