St blasius

Zagreb, 17 januari 2022 - Dertig jaar geleden werd de Republiek Kroatië door de internationale gemeenschap erkend als soevereine staat. Afgelopen zaterdag is dat gevierd met een pontificale hoogmis in de Sint-Blasiuskerk in de hoofdstad Zagreb. 

Topvertegenwoordigers van kerk, staat en samenleving namen deel aan de mis, waarvan kardinaal Josip Bozanić de hoofdcelebrant was. Onder de aanwezigen waren premier Andrej Plenković en parlementsvoorzitter Gordan Jandroković. Ook de apostolisch nuntius in Kroatië, mgr. Giorgio Lingua, gaf acte de presence. 

Drie decennia is voor een land geen lange tijd, maar het is genoeg “om de waarden van zijn groei te erkennen, de herinnering aan de weg ernaartoe te versterken, nieuwe uitdagingen te overwegen en met meer vertrouwen de toekomst tegemoet te gaanl, zei kardinaal Bozanić, de aartsbisschop van Zagreb, in zijn homilie. 

Na de onafhankelijkheidsverklaring was het de Heilige Stoel die op 13 januari 1992 Kroatië voor het eerst erkende. Het Vaticaan speelde een sleutelrol bij de erkenning van de soevereiniteit van de nieuwe staat. Twee dagen later volgden - vooral onder druk van Duitsland - de lidstaten van de toenmalige Europese Gemeenschap, alsmede Canada, Hongarije, Malta, Polen en ook Oostenrijk. De Heilige Stoel is “er trots op vanaf het begin zijn volle vertrouwen in dit land te hebben gesteld”, verklaarde pauselijk nuntius Lingua, waarbij hij uitdrukkelijk verwees naar de “profetische intuïtie” van paus Johannes Paulus II (1978-2005).

De Poolse paus was een van de meest overtuigde voorstanders van de Kroatische onafhankelijkheid. Na de militaire interventie van het Joegoslavische Volksleger in Kroatië in het voorjaar van 1991, had het Vaticaan aanvankelijk directe partijpolitiek vermeden en zich beperkt tot algemene oproepen tot vrede. In de loop van de gebeurtenissen werd het echter steeds meer een voorstander van Kroatische onafhankelijkheid.

Dat de erkenning van Kroatië door de Heilige Stoel meer was dan een diplomatieke voetnoot bleek niet in de laatste plaats uit de polemische verklaringen van de Servische president Slobodan Milosević voor het VN-Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in Den Haag. Hij beschuldigde Duitsland, het Vaticaan, de VS en de EU - in die volgorde - ervan hoofdverantwoordelijk te zijn voor het uiteenvallen van Joegoslavië.

Kroatië telt 4,2 miljoen inwoners, waarvan 86,3 procent lid is van de Rooms-Katholieke Kerk. 

 

bron: Kathpress