Genève, 7 mei 2021 - Het Vaticaan steunt de oproep van de Amerikaanse president Joe Biden om de patentbescherming voor coronavaccins op te schorten. De farmaceutische industrie is echter tegen, omdat het vrijgeven van patenten zou leiden tot ontwrichting van de productie en distributie van vaccins.
De vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Genève zei vandaag dat de kans groot is dat de komende maanden de patentbescherming van coronavaccins zullen worden opgeschort.
De ongekende crisis eist dat alle eigendomsrechten, kennis, technologie en gegevens wereldwijd door alle producenten kunnen worden gebruikt, aldus de pauselijke diplomaat aartsbisschop Ivan Jurkovič vandaag tegen het Duitse persagentschap KNA. De regeringen hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de technologische en eigendomsbelemmeringen te overwinnen, zei hij namens de paus.
Jurkovič heeft vooral de belangen van arme landen voor ogen, “waarvan de economieën zwaar getroffen zijn door de pandemie”.
De opschorting van de relevante artikelen van het zogeheten TRIPs-verdrag van de Wereldhandelsorganisatie zou lidstaten in staat stellen samen te werken op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie in de strijd tegen de pandemie.
Jurkovic sprak van een “vernieuwende” aanpak. Concreet, zei hij, gaat het om een vrijstelling van de secties 1 (auteursrechtelijke bescherming), 4 (tekeningen en modellen van nijverheid), 5 (patenten) en 7 (geheime informatie) van deel II van het TRIPs-Verdrag.
De internationale federatie van farmaceuten is tegen het voorstel. Zij vindt het een slecht vooruitzicht als fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins zouden gaan produceren, met alle risico’s van kwaliteitsverlies van dien.
Gisteren zei EU-voorzitter Ursula von der Leyen dat ze niet onwelwillend tegenover patentvrijgave staat. Eerder waren de VS en de EU nog tegen het plan.
De coronavaccinatie op globaal niveau verloopt te traag om de pandemie dit jaar nog te beëindigen. Dat komt volgens de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations door handelsbarrières, knelpunten in de bevoorradingsketen, een tekort aan ruwe materialen en de onwelwillendheid van rijke landen om hun vaccins met armere landen te delen. Volgens de federatie leidt de discussie over patentvrijgave slechts van deze problemen af.