In het slotseizoen van Jacobine op 2 gaat presentator Jacobine Geel op zoek naar waar mensen nog hartstochtelijk in geloven. Aanstaande zondag 23 oktober is de Franse rabbijn en bestsellerauteur Delphine Horvilleur te gast. Zij gelooft in heilige verhalen. 

Delphine Horvilleur wordt gezien als één van de religieuze leiders van deze tijd. Ze studeerde geneeskunde, werkte als bioloog om uiteindelijk als journalist bij de Franse televisie te werken. Als eerste vrouw in haar familie besloot ze in 2008 rabbijn te worden. "Ik ben opgegroeid in een traditioneel joods gezin", vertelt Horvilleur. "Het was onmogelijk om je in te beelden dat je als vrouw rabbijn kon worden, totdat ik tijdens mijn studie in New York in een meer liberale omgeving terechtkwam." 

Vrouwelijke rabbijn  

In Frankrijk is zij één van de vijf vrouwelijke rabbijnen waar ze voorgaat in een liberale synagoge in Parijs. Horvilleur zet zich in voor de emancipatie van vrouwen. Voor de jongere generatie is het inmiddels volstrekt normaal dat een vrouwelijke rabbijn de dienst leidt. Dat zorgt soms voor komische ervaringen: “Op een dag kwam een vijfjarig jongetje verdrietig naar mij toe. Hij vertelde dat hij rabbijn wilde worden, maar dat dat vast niet kon omdat hij een man was en geen vrouw zoals ik.” Volgens Horvilleur een grappige anekdote die ook laat zien hoe beklemmend het is als we vastzitten in oude denkpatronen.  

Delphine Horvilleur
Delphine Horvilleur
Leven met onze doden 

Een belangrijk thema waarover Horvilleur graag praat is de dood. Ze begeleidt gemiddeld twee uitvaarten per week en ze schreef hier een boek over: Leven met onze doden. Liefst een kwartmiljoen exemplaren werden verkocht in Frankrijk. "We weten niet hoe we over de dood moeten praten", vertelt Horvilleur. "Ik wilde handvaten geven over hoe je over het leven kan praten wanneer de dood op de deur klopt." 

Een voorbeeld uit haar boek is het verhaal van de atheïstische psychiater en columniste Elsa Cayat. Horvilleur leidde haar uitvaart. Cayat was één van de slachtoffers die omkwam bij de terreuraanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo in 2015. Haar joodse familie en de redactie van het satirische tijdschrift stonden arm aan arm bij de kist. “Deze dag heeft mijn leven veranderd,” blikt ze terug.

Freek de Jonge en Jacobine Geel
Delphine Horvilleur

Een ander voorbeeld uit haar boek is de begrafenis van Sara, een holocaust-overlever die een paar jaar geleden overleed. Alleen haar zoon was aanwezig bij de begrafenis. "Ik vertelde deze man het verhaal van zijn moeder die hij de dag ervoor aan mij had verteld", vertelt Horvilleur. "Door mijn hervertelling was het net alsof hij zijn moeders verhaal voor het eerst hoorde. Dat was een belangrijke les voor mij als rabbijn: mensen moeten hun eigen verhaal horen." 

Heilige verhalen 

Met verhalen uit de Joodse traditie wil ze mensen inspireren en troosten. Daarvoor put ze uit de rijke joodse traditie en vertaalt die naar vandaag de dag. “We hebben heilige verhalen nodig die ons optillen en ons een perspectief bieden”. Volgens haar zijn deze verhalen belangrijker dan ooit in een samenleving die zoekende is: “Ik ben een verhalenverteller die hoopt dat we bruggen bouwen in een tijd die zo versplinterd is. Ook tussen mensen die geloven en mensen die dat niet doen." 

Deze uitzending wordt afgesloten met een indrukwekkende en passende bijdrage van cabaretier Freek de Jonge.

Bekijk hier deze aflevering