Almelo, 10 november 2021 - De Nederlandse provincie van de Karmelorde heeft vandaag een persbericht uitgebracht waarin melding wordt gemaakt van een sprong voorwaarts in het kerkrechtelijk proces ter canonisatie van de zalige karmeliet Titus Brandsma.

“Op 9 november 2021 hebben de kardinalen en bisschoppen, die lid zijn van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, in hun gewone vergadering een positief besluit genomen inzake de heiligverklaring van Titus Brandsma. De prefect van de congregatie, kardinaal Marcello Semeraro, zal spoedig de conclusies ter goedkeuring voorleggen aan de Paus. Als de Paus de conclusies bevestigt, zal hij de consistorie bij elkaar roepen waarin hij de heiligverklaring aankondigt”, aldus het communiqué. 

Het vereiste wonder voor de heiligverklaring van pater Titus Brandsma komt (1881-1942) werd eerder dit jaar al erkend door de theologencommissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

De Fries Titus Brandsma was lid van de Orde der Karmelieten. In 1905 werd hij tot priester gewijd. In 1923 werd hij hoogleraar wijsbegeerte en mystiek aan de toen pas opgerichte Katholieke Universiteit Nijmegen, tegenwoordig Radboud Universiteit. Later werd hij daar rector magnificus.

Brandsma verzette zich vanaf de jaren dertig openlijk tegen het opkomend nazisme. Aartsbisschop Jan de Jong gaf hem opdracht alle katholieke media in Nederland te verenigen tot een blok tegen de Duitse bezettingsmacht. In 1942 werd hij gearresteerd wegens subversieve activiteiten. Eerst kwam hij terecht in de Scheveningse gevangenis, bijgenaamd ‘Oranjehotel’. Daarna werd hij afgevoerd naar doorgangskamp Amersfoort. Vervolgens werd hij gedeporteerd naar concentratiekamp Dachau in Beieren. Daar was hij een grote steun voor kampgenoten, totdat hij op 26 juli 1942 bezweek aan ontberingen en mishandeling. 

Brandsma geldt als een oorlogsheld en kreeg daarom in 1982 postuum het Verzetsherdenkingskruis.

Brandsma werd door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot martelaar en op 3 november 1985 zaligverklaard. 

In 45 Nederlandse plaatsen en tal van buitenlandse gemeenten zijn kapellen, kerken, scholen en straten naar de pater vernoemd. In Nijmegen staat de door kunstenaars ontworpen Titus Brandsma Gedachteniskerk en de Radboud Universiteit heeft een naar hem vernoemd instituut. 

Prof. dr. Titus Brandsma als rector magnificus van de Universiteit in Nijmegen. Foto is gemaakt in het Carmelietenklooster te Merkelbeek 1932.