Roermond (ANP/L1)), 28 november 2024Het nationaal monument ter herdenking van de slachtoffers van heksenvervolgingen, komt in Roermond. Dat heeft Stichting Nationaal Heksenmonument vandaag bekendgemaakt.

De andere twee gemeenten die plannen hadden ingediend voor een monument krijgen geld van de stichting om te besteden aan activiteiten op het gebied van educatie en bewustwording over heksenvervolging.

Roermond heeft een historische band met de heksenvervolgingen, omdat daar de meeste slachtoffers vielen. Rond 1613 werden in de voormalige hoofdstad van Opper-Gelre, dat toentertijd tot de katholieke Zuidelijke Nederlanden behoorde, 64 van hekserij beschuldigde personen geëxecuteerd. Gedurende een maand werden er elke dag twee mensen verbrand.

Onder meer de plannen van Roermond voor educatie voor groepen en scholen en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer gaven de doorslag om het monument daar te vestigen, aldus de stichting. De andere gegadigden waren Oudewater en 's-Heerenberg (gemeente Montferland). In Oudewater konden vrouwen die verdacht werden van hekserij zich laten wegen en zich daarmee misschien vrijpleiten. In de plaats 's-Heerenberg woonde Mechteld ten Ham, die werd aangezien voor heks en werd verbrand.

Met het monument wil de stichting “bijdragen aan eerherstel van de slachtoffers, bewustwording en educatie rondom de heksenvervolgingen en hun culturele erfenis in de vorm van hedendaagse vrouwenhaat, femicide en complot- en zondebokdenken”. Daarvoor houdt de stichting zich ook bezig met het verzamelen van informatie rondom de slachtoffers van de heksenvervolgingen in Nederland.

Het is de bedoeling dat het monument in 2025 of 2026 daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Kunstenares Rietje Geurts maakte alvast een ontwerp: “Mijn ontwerp is een cirkel van vijf vrouwen die weten dat ze op de brandstapel gaan, dat ze moeten vertrekken.”

De beoogde plek voor het nationaal heksenmonument is naast de Rattentoren, achter de Sint-Christoffelkathedraal in het centrum van de bisschopsstad.