“Stukjes rioolbuis, een rubberen afdichtring, elektriciteitsdraden, andere stukken plastic. Ik vind het niet kunnen.” Gerrit Zeilstra tipt de redactie van Pointer over puin op een gloednieuw wandelpad in een natuurgebied bij Den Haag. 

Pointer doet onderzoek naar plastic in de bodem. Uit het hele land krijgen ze meldingen van vervuild betonpuin ook wel menggranulaat. Dit puin is afkomstig van gesloopte woningen en gebouwen en wordt gerecycled en gebruikt bij het verharden van wegen en wandelpaden. Dan denk je misschien goed idee, maar het blijkt dat het puin regelmatig slecht is schoongemaakt of gesorteerd. Niet zo duurzaam dus...

Wie goed kijkt komt van alles tegen

Op het eerste oog lijken de wandelpaden best schoon, maar Gerrit laat zien dat wie goed kijkt van alles tegen komt. “Het is een natuurgebied. Maar je brengt juist kunststof uit puin terug de natuur in. Je weet niet wat voor invloed het heeft op beesten. Zorg dat het beter gescheiden en gesorteerd wordt, dan heb je zuiver puin en dan is er niks aan de hand denk ik. Maar dat gebeurt nu niet, met al die restproducten van kabels, leidingen, elektriciteit en rubber.”

Kom jij ook vervuild puin tegen in de natuur?

Maak foto’s en stuur ze op naar Pointer. Of weet jij meer over de regelgeving over het gebruik van puin en menggranuliet? Laat het Pointer weten.

Wil je meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid.