President Emmanuel Macron is te zien op monitoren in een controlekamer op het hoofdkwartier van AFP terwijl hij de natie toespreekt tijdens een tv-uitzending vanuit het Elysee-paleis, op de dag van het aftreden van de premier op 5 december 2024.

Parijs, 7 december 2024 – De toespraak die president Emmanuel Macron vanmiddag op het voorplein van de Notre-Dame van Parijs zou houden, houdt hij toch binnen. Het comité van de heropeningsfestiviteiten heeft dat gisteravond besloten. De ceremonie zal in zijn geheel in de kathedraal worden gehouden vanwege de slechte weersomstandigheden. Weerdienst Météo France voorspelde windstoten tot 80 kilometer per uur.

De reden dat het Franse staatshoofd niet in de kerkruimte zou speechen, was om de strikte scheiding tussen kerk en staat te benadrukken. De kathedraal is dan wel staatseigendom, toch heeft de Katholieke Kerk het exclusieve recht om het gebouw voor haar eredienst te gebruiken.

Ruim 5,5 jaar na de verwoestende brand in de Notre-Dame wordt de kathedraal dezer dagen heropend. Voor president Macron zal de feestelijke ceremonie vandaag en de vele aanwezige wereldleiders een welkome afleiding zijn van de politieke crisis in Frankrijk.

Onder anderen de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump is naar Parijs afgereisd voor de opening. Voor Trump is het zijn eerste buitenlandse bezoek sinds zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen vorige maand. Hij ontmoet daar mogelijk de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die ook naar Parijs komt. Namens Nederland is premier Dick Schoof aanwezig.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is er vandaag niet bij. Zij was wel uitgenodigd maar er zouden planningsproblemen zijn.

De Notre-Dame werd op 15 april 2019 zwaar beschadigd door brand. De kathedraal is volledig gerestaureerd en gaat vanaf 9 december weer open voor het publiek. Op die dag wordt er groots het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria gevierd.

Paus Franciscus

Het was de wens geweest van president Macron en het aartsbisdom Parijs dat paus Franciscus morgen het nieuwe hoofdaltaar van de Notre-Dame zou zalven. Maar de paus sloeg die uitnodiging af. De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie zei later dat Franciscus dat deed omdat niet hij maar de ruim 850 jaar oude kathedraal zelf de “ster” van de heropening moet zijn. De paus heeft voor vandaag een consistorie gepland waarbij hij 21 prelaten tot kardinaal zal verheffen. Op 15 december zal hij afreizen naar het Franse eiland Corsica voor de slotceremonie van een conferentie over volksreligiositeit. Daarbij zal hij ook president Macron ontmoeten.

Toen op 15 april 2019 de vlammen uit de Notre-Dame kwamen en het dak met de vieringtoren instortte, was de schok onder Parijzenaars groot. Het is nog altijd onduidelijk wat de brand heeft veroorzaakt, maar volgens onderzoekers was het waarschijnlijk een ongeluk tijdens restauratiewerkzaamheden. Macron beloofde direct om alle schade te herstellen. De restauratie kostte uiteindelijk zo'n 700 miljoen euro.

Frankrijk heeft een hectische politieke week achter de rug, met een motie van wantrouwen en het aftreden van premier Michel Barnier. Macron sprak donderdagavond het land toe over de politieke crisis en had het ook toen over de restauratie van de Notre-Dame. Hij zei dat het project een voorbeeld was van hoeveel het land kan bereiken als mensen samenwerken.

Agenten van de Compagnies républicaines de sécurité (nationale veiligheidstroepen) bij de Notre-Dame de Paris op 6 december 2024.