Londen, 9 april 2021 - Prins Philip, de hertog van Edinburgh, is vanochtend overleden op Windsor Castle. De echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II is 99 jaar geworden.
De primaat van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, noemt hem vandaag in een verklaring iemand die op “consistente wijze het belang van anderen boven dat van zichzelf plaatste” en een “uitmuntend toonbeeld van christelijk dienstbetoon”.
Namens de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales laat kardinaal Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster, weten: “Op dit moment van verdriet en verlies bid ik voor de rust van de ziel van Prins Philip, de trouwe en loyale echtgenoot van Hare Majesteit de Koningin. Hoezeer zullen we Prins Philips aanwezigheid en karakter, zo vol leven en kracht, missen. Hij is een toonbeeld geweest van standvastige loyaliteit en plichtsbesef, dat hij van harte betoonde.”
Opperrabbijn Ephraim Mirvis laat weten: “Namens de Joodse gemeenschappen van de Gemenebest stuur ik ons diepste condoleanties aan Hare Majesteit de Koningin en de Koninklijke Familie vanwege het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Edinburgh.”
Philip werd 10 juni 1921 op het Griekse eiland Korfoe geboren als een ‘Prins van Griekenland en Denemarken’, kleinzoon van de Griekse koning Georgios I, die in 1913 werd vermoord. Hij behoorde tot het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.
Philips moeder was prinses Alice van Battenberg, die in 1885 werd geboren op Windsor Castle. Zij was aan het einde van haar leven een Grieks-orthodoxe non. Haar broer was Lord Mountbatten, die in 1979 door de IRA werd vermoord.
In 1939 ging Philip bij de Britse marine (Royal Navy). Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als marineofficier aan boord van oorlogsschepen in de strijd tegen de Asmogendheden.
In 1947 huwde hij, die zijn naam veranderd had in Philip Mountbatten, met toenmalig kroonprinses Elizabeth. Daarvoor was hij lid geworden van de anglicaanse Kerk van Engeland, waarvan de Britse monarch het hoofd is.
Elizabeth en Philip zijn beiden achterachterkleinkinderen van de Britse koningin Victoria.
Toen zijn vrouw in 1952 aantrad als koningin van het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Brits Gemenebest, kwam er een einde aan zijn actieve militaire loopbaan. Niettemin kreeg hij uiteindelijk de hoogste rang van de Britse zeestrijdkracht: Admiral of the Fleet.
Philip had geen enkele constitutionele rol, wat hij betreurde. In 1957 creëerde koningin Elizabeth II haar man ‘Prins van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’.
Hij verwekte bij Elizabeth vier kinderen: prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward.
Prins Philip wijdde zijn leven aan de Britse Kroon, totdat hij in 2017 op 96-jarige leeftijd ‘met pensioen’ ging. Hij stopte toen met publieke optredens en verplichtingen.
De prins kampte de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. Hij lag recentelijk nog in het ziekenhuis met een infectie en voor een behandeling aan een bestaande hartaandoening. Hij mocht halverwege maart na een ziekenhuisopname van bijna een maand naar huis.
Prins Philip krijgt geen staatsbegrafenis en zijn lichaam zal ook niet worden opgebaard in een staatsgebouw, maar op Windsor Castle. De uitvaart zal plaatsvinden in de Sint-Joriskapel (St. George's Chapel) in deze koninklijke residentie.
De begrafenis is in lijn met de gebruiken en de wensen van de prins, aldus de autoriteiten. De draaiboeken voor het afscheid zijn aangepast vanwege de coronapandemie. Publiek wordt verzocht weg te blijven van alle bijeenkomsten die onderdeel uitmaken van de ceremonie.
Dat de prins geen staatsbegrafenis zou krijgen, was al te verwachten omdat hij die wens volgens Britse media al meermaals zou hebben uitgesproken. Hij zou daar zelf geen behoefte aan hebben gehad. De prins wilde ook niet worden opgebaard in de hal van de Palace of Westminster.
De laatste keer dat een lid van het Britse koningshuis een staatsbegrafenis kreeg was precies 19 jaar geleden in 2002. Dat was toen de koningin-moeder Elizabeth op 101-jarige leeftijd overleed. Zeker 200.000 mensen kwamen toen afscheid nemen in de hal van het Westminsterpaleis.